ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

23.09.2017 Metkovačka vesela mašina 2017 - Rakija Radosava Šobića iz Belotića ponela titulu najbolje

Tradiciju pečenja dobre rakije započeli su čestiti mačvanski domaćini koji su je proizvodili za svoje potrebe, iz zadovoljstva i ljubavi prema tom napitku. Svako selo u našoj opštini prepoznatljivo je i specifično po nečemu, a Metković, naročito „Erića kraj“ po dobroj rakiji. Ovo selo, već šestu godinu za redom, bilo je domaćin tradicionalne manifestacije „Metkovačka vesela mašina“.

U  seosko turističkom domaćinstvu „Mačvanski konak“ od ranih jutarnjih časova, kazandžije su podložile kazane, a uz pesmu i druženje potekla je i prva rakija. Sinđić Milan iz Glušaca uzeo je učešće na ovogodišnjoj manifestaciji. Kako kaže, najveća nagrada je druženje uz kazan i prijatnu atmosferu.

Održano je ekipno takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša. Sastojci su bili isti, a kulinarske veštine majstora kotlića, uz recepte koje nisu odavali, donele su obilje mirisa i ukusa. Prošlogodišnji pobednik takmičenja za izbor najbolje rakije, Ivan Erić iz Metkovića, rado se prijavio i na ovogodišnje nadmetanje, a sa svojom porodicom u ekipi oprobao se i u pripremanju lovačkog gulaša.

Organizovana je i listićijada, udruženja žena „Darinka“ – Mačvanski Metković, kao i sajam etno hrane i pića. Rakije, likeri, sokovi, sirevi, zimnice, samo su deo izložbene ponude koju su posetioci mogli da vide i probaju.

Sedam kazandžija sa nestrpljem je čekalo proglašenje najbolje rakije. Stručni žiri, na čelu sa Miroslavom Arsenovićem, ocenjivo je osobine uzoraka, na osnovu boje, bistrine, tipičnosti, mirisa i ukusa. Nagrada za najbolju rakiju, pripala je kazandžiji Radosavu Šobiću iz Belotića, drugo mesto zauzeo je Mali Vujić iz Metkovića, a treći je bio Ivan Erić.

„Pre dve godine sam takođe bio pobednik na ovoj manifestaciji, na prošlogodišnjoj drugi. Ponosan sam na svoju rakiju, koju uvek pečem s velikom ljubavlju i posvećenošću“, rekao je Radosav Šobić.

Nagradu za najbolji lovački kotlić, u konkurenciji od osam ekipa, poneli su „JU-DRVO“ iz Crne Bare, drugo mesto zauzela je ekipa „Sa Žurave“, a treće „Tri i po muškarca“.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su Dečiji ansambl FA „Đido“ iz Metkovića, vokalni i instrumentalni solisti, Mina Đukić, Ana Ković i Goran Majstorović, kao i pevačke grupe „Đidije“ i „Dubljanske lole“. Program je upotpunio pesnik Ivan Vešić, koji je govorio stihove o rodnoj Mačvi.

Organizatori šeste manifestacije “Metkovačka vesela mašina”, bili su KOC Bogatić, Mesna zajednica Metković, STD „Mačvanski konak“ i  TOOB, a pokrovitelj  Skupština opštine Bogatić.

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH