ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

12.05.2019 Свечаном академијом и концертом хора „66 девојака“ и мушког хора „Невен“ почели Јанкови дани АКТУЕЛНО

Манифестација „Дани Јанка Веселиновића“ почела је данас свечаном академијом у сали Културно-образовног центра у Богатићу. Програм уприличен у знак сећања на знаменитог  Мачванина, једног од најбољих српских романсијера, приповедача и драмских писаца, започео је наступом чланова ФА „Ђидо“, а потом је председница Удружења писаца „Јанко Веселиновић“, песникиња Милана Давидовић, говорила своју песму „Огњиште“.

Громким аплаузима посетиоци су поздравили наступ еминентног хора „66 девојака“ и мушког хора „Невен“, са диригентом мр Бранком Ђурковићем, који су извели три блока песама. Љубитељи музике истински су уживали у емотивним интерпретацијама хора, најлепшег симбола Шапца, који је широм света пронео име свог града. Овај чудесни колектив, створен од ентузијазма, гостовао је у свим земљама Старог континента, освајао европске гран-при награде, а са “66 девојака” маестро Ђурковић победио је на 30 фестивала бивше Југославије. Кроз хор је прошло око 2.500 девојака, изведено је око 1.500 различитих композиција, од којих више од две стотине праизведби.

На свечаности су проглашени и најбољи литерарни радови  везани за дело аутора најчитанијег романа у српској књижевности, са конкурса расписаног у Мачванској средњој школи. На тему „Јанкова Мачва и моја Мачва“ најлепше речи написале су Анђела Ђурковић, Милица Радовановић и Теодора Миланковић, чији је рад, оцењен као најуспешнији, прочитала Мина Шанковић, глумица позоришта „Јанко Веселиновић“. Одломак из романа „Хајдук Станко“ говорио је глумац позоришта у Богатићу, Бранислав Ковић, а представљене су и мушке и женске народне ношње из прве и друге половине XIX века. Програм првог дана манифестације "Дани Јанка Веселиновића" водио је историчар Синиша Благојевић.

Јанково славно име у нашој општини поносно носи позориште у Богатићу и основна школа у Црној Бари, а његов позоришни комад „Ђидо“, пре 24 године, био је инспирација за назив мачванског фолклорног ансамбла.

Сутра, другог дана манифестације, у Глоговцу од 8 сати и 30 минута биће служена  Света Литургија, од 10 часова обавиће се  парастос крај породичне гробнице Веселиновића, а у 10:30 најављен је свечани програм у Цркви Светих апостола Петра и Павла. Гост програма биће певачка група "Јефимија" -Цркве Свете Тројице са Летњиковца.

Организатори манифестације су Општина Богатић, Културно-образовни центар Богатић, Месна заједница Глоговац, Црквена општина Глоговац и Салаш Црнобарски и Удружење књижевника Србије.

 

M.K

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Za Blagorodnu Mačvu" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2019. godini.

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH