ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

31.05.2019 Na konferenciji u Bogatiću predstavljen efikasniji model upravljanja opštinskom imovinom AKTUELNO

Opština Bogatić je jedna od 18 lokalnih samouprava u Srbiji kojoj su odobrena sredstva za finansiranje projekta u okviru prve komponente grant šeme programa Exchange 5. Danas su u Svečanoj sali Opštine predstavljene aktivnosti i očekivani rezultati projekta „Efikasno upravljanje javnom imovinom–iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava“, koji će se realizovati u opštinama Bogatić, Vladimirci i Mali Zvornik.

„Ovaj projekat bi, kako nama tako i opštinama našim partnerima, trebalo da donese efikasnije upravljanje javnom imovinom, a prvi korak je da utvrdimo čime raspolažemo. Stanje nije dobro, ne samo u našim opštinama, već u čitavoj Srbiji, što se tiče ovog problema i nadam se da ćemo kada realizujemo ovaj projekat i kada napravimo kompletan registar svojine moći njome efikasno da upravljamo, da ono što je u našem interesu održavamo, ono što je balast da otuđimo, da smanjimo budžetske rashode, ali i povećamo budžetske prihode“, rekao je predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac.

Ukupna vrednost projekta, koji je otpočeo prošlog decembra i trajaće do juna 2020. godine, iznosi 193,198.28 evra, od čega je Evropska unija donirala 173.878,25 evra iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, kao implementacionim partnerom.

„Jedna od dve komponente Exchange 5 programa bavi se upravljanjem lokalnom imovinom, a ideja je da se konačno uvede u život Zakon o javnoj svojini na lokalnom nivou, zato što je uočeno da nemamo dovoljno pravih podataka ni dokaza šta je čije. Ovaj zakon omogućava da se kroz odgovarajući postupak to utvrdi, da se potom sprovede kroz republičku direkciju za imovinu, a ovim projektom će biti omogućeno svim trima opštinama da izvrše masovni transfer podataka u Direkciju, jer će to olakšati funkcionisanje, planiranje i upotrebu javne svojine na lokalu. Rezultati ovog projekta biće podeljeni sa svim drugim lokalnim samoupravama, kako bi na osnovu znanja i mogućnosti mogli sami da urade ovaj posao na svom terenu“, izjavio je Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Realizacija projekta podrazumeva sprovođenje niza aktivnosti u cilju uspostavljanja efikasnijeg modela upravljanja javnom imovinom u tri opštine Mačvanskog okruga, sa ciljem da unaprede sistem upravljanja opštinskom imovinom i na taj način podstaknu svoj lokalni ekonomski razvoj.

„Projektne aktivnosti su već počele i u našoj opštini, treba znati čime raspolažemo, pa svu javnu svojinu treba popisati, staviti u registre, da bismo znali kako tom imovinom kasnije upravljati“, naveo je predsednik opštine Vladimirci, Milorad Milinković.

Nakon obraćanja predstavnika Opština i generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština, prisutnima je glavne aktivnosti predstavila Danijela Jović, menadžerka projekta.

 

M.K

 

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Za Blagorodnu Mačvu" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2019. godini.

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH