ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

10.10.2019 Završeni Martinovi dani 2019

Petnaesti po redu pozorišni „Dani Milivoje Martinović-Martin“ završeni su večeras u Bogatiću. Predstavom u čast nagrađenih, „Toksini“, Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka i Scene „Male stvari“ Trebinje, u režiji Ivana Tomaševića, zaokruženo je ovo osmodnevno druženje ljubitelja pozorišta. Od prošlog četvrtka teatarska publika u Mačvi uživala je u predstavama amatera  iz Uba, Jagodine, Loznice, Krnjeva, Kostolca, Boljevaca i Petrovca na Mlavi.

Iz večeri u veče tročlani žiri u sastavu Dragan Jakovljević, Dragan Jovičić-Jović i Miroslav Perić birao je glumce večeri u gostujućim predstavama. Petu godinu za redom se završne večeri smotre uručuju priznanja najboljim glavnim i epizodnim ostvarenjima u muškoj i ženskoj konkurenciji. Na prošlim pozorišnim susretima proglašen je i najbolji mladi glumac i ustanovljena  nagrada „Zoran Đonlić“, za afirmaciju dramskog amaterizma. Ove godine, po prvi put birana je i najbolja predstava u celini, po oceni stručnog žirija i po oceni publike.

Glumcu predstave „Kovači“, BAG Teatra iz Boljevaca, Milanu Miloševiću, pripala je nagrada za glavnu mušku ulogu festivala, dok je u ženskoj konkurenciji odabrana Nataša Rokvić, u ulozi Karoline Nojber, u istoimenoj predstavi kostolačkog pozorišta Castellum. Jednoglasnom odlukom žirija laureat za mušku epizodnu ulogu festivala poneo je Zoran Grujić, u ulozi Kuma, u predstavi „Zvezdana prašina“ KUD-a „Karadžić“ Loznica, a u nominaciji tri glumice, najbolja ženska epizodna uloga dodeljena je Ani Pavlović za ulogu Luize u predstavi „Kovači“. Od troje nominovanih mladih glumaca, titulu najbolje ponela je Nina Stanković iz Kostolca.

Žiri je za najbolju  predstavu u celini proglasio predstavu „Kovači“ BAG Teatra, dok je po oceni publike to priznanje pripalo jagodinskom ansamblu i predstavi „Pidžama za šestoro“.

U čast dugogodišnjeg reditelja i prijatelja amatera i pozorišta, od prošle godine dodeljuje se i nagrada „Zoran Đonlić“, za afirmaciju dramskog amaterizma. Ova nagrada je specifična po tome što je može poneti pojedinac, pozorište ili ustanova. Umetnički savet festivala odlučio je da ovo priznanje na ovogodišnjim Martinovim danima uruči Draganu Jakovljeviću, pozorišnom reditelju. Zoranova unuka, Jana Erić, uručila je plaketu  Jakovljeviću, koji se prisetio se vremena kada je pre skoro pola veka upoznao Zorana i  Martina I sa njima saradjivao  u mačvanskom teatru.

Od 03. oktobra sala Kulturno-obrazovnog centra svake večeri bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a pozorište „Janko Veselinović“  se i na ovogodišnjim Martinovim danima pokazalo kao dobar i omiljeni domaćin amaterskim pozorišnim trupama  iz raznih krajeva Srbije.

 

M.K

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH