ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

25.10.2019 Дебата на тему насиље над женама у оквиру пројекта Ниси сама - Имаш нас

У оквиру пројекта „Ниси сама – Имаш нас“, Удружења жена „Црнобарке“, данас је у згради Скупштине Општине Богатић одржана јавна дебата на тему насиље над женама. У једној од финалних фаза пројекта представљени су механизми како препознати насиље, комплексне последице дискриминације жена, родни стерeотипи и патријахално наслеђе.

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржало је финансијски пројекат који  „Црнобарке“ реализују заједно са партнерима. Успешно приводимо крају све фазе, улазимо у последњи месец имплементације. Велико ми је задовољство као менаџеру пројекта и аутору ове идеје, а пре свега као жени, што данас можемо да причамо о овако комплексној теми у руралној средини као што је Богатић“, рекла је Ивана Ракочевић.

Родно заснована дискриминација која доводи до феминизације, сиромаштва и незапослености, насиља над женама и девојчицама, као и до отежаног приступа добрима, услугама и остваривању права, биле су неке од тема у оквиру презентације на дебати, које је окупљеним припадницама нежнијег пола приближила Јована Нетковић, активисткиња Женског покрета „Бефем“ Културни центар.

„Важно је да препознамо које су то сиве зоне када причамо о насиљу. Да разбијемо заједно митове и стереотипе које и сами имамо и да научимо који су то начини да помогнемо свим женама око нас. Држава је неке ствари покренула, има још тога да се ради, али оно што смо ми као друштво одговорни је да пружимо подршку женама и да се едукујемо, а то можемо уз помоћ медија“, навела је Јована Нетковић.

Сваке године дуплира се број пријава насиља над женама, од којих се скоро педесет одсто односи на физичко, 30 процената на психичко, а остатак на вербално и друге врсте насиља. Чак и да постоји савршен систем заштите од ове врсте насиља, остаће његов суштински узрок, а то је дубоко утемељена родна неравноправност, поручују са овог скупа и додају да би се и у будућности кроз сличне пројекте, који промовишу економско оснаживање и унапређење знања жена, значајно могло утицати на решавање овог великог проблема.

Пројекат „Ниси сама – Имаш нас“ Удружење жена „Црнобарке“ реализује уз подршку Министарства за рад, борачка и социјална питања, у сарадњи са пројектним партнерима Центром за социјални рад „Богатић“ и Регионалном развојном агенцијом ППР ДОО Лозница.

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH