ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

12.11.2019 XXXI sednica SO Bogatić

Šesnaest tačaka dnevnog reda našle su se na današnjoj, tridesetprvoj, redovnoj sednici Skupštine Opštine Bogatić. Među značajnijim odbornici su  jednoglasno usvojili drugu izmenu i dopunu odluke o budžetu Opštine za tekuću godinu, sa projekcijama za 2020. i 2021. godinu.  Drugi rebalans budžeta prisutnima je obrazložila Olivera Maštrapović, iz odeljenja za privredu, finansije i lokalni ekonomski razvoj.

„Strukture prihoda i rashoda su u nekom delu promenjene, jer smo prihode usaglasili sa ostvarenjem za period prvih devet meseci i morale su se uraditi određene korekcije. Kod prihoda imamo značajniju izmenu zbog odluke Ministarstva za zaštitu životne sredine da našoj opštini dodeli deset miliona dinara za radove vezane za izradu projektne dokumentacije. Što se rashoda tiče, posebno bih istakla postepeno napuštanje zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata u javnom sektoru“, navela je Maštrapović.

Najduže se raspravljalo o drugoj tački, predlogu odluke o usvajanju plana detaljne regulacije državnog puta IB reda Šabac-Loznica u opštini Bogatić i državnog puta IB reda Slepčević-Granični prelaz Badovinci – Pavlovića most. Ovaj plan predstavio je Dragan Josipović iz Odeljenja za urbanizam i naveo da su njime obuhvaćene katastarske parcele u opštini Bogatić u katastarskim opštinama Dublje, Klenje i Badovinci, u površini 143,90 hektara. Primedbu na ovaj plan izneo je odbornik Aleksandar Ilijašević iz Badovinaca, koji je naveo da ovu tačku neće podržati, jer smatra da postoji način da ova saobraćajnica u njegovom mestu zaobiđe naselje i pravilnije bude usmerena preko poljoprivrednog zemljišta.

Jednoglasno je usvojena odluka o usvajanju strategije ruralnog razvoja opštine Bogatić za period 2019.-2029.godina. Autor nacrta strategije, Ivana Pajić, pojasnila je da je on nastao još tokom projekta Unapređenje lokalnih kapaciteta za povlačenje sredstava iz IPARD fonda.

„Ovom strategijom opština Bogatić po prvi put posebno tematski tretira jednu oblast, poljioprivredu i ruralni razvoj. Tim dokumentom naša opština postaje jedna od dve ili tri lokalne samouprave u Srbiji koje donose svoju strategiju ruralnog razvoja, čime će se tretirati svi segmenti života stanovnika ruralnih krajeva, što je bitno za petu meru IPARD programa“,objasnila je Ivana Pajić.

Raspravljalo se i o izradi plana detaljne regulacije „Tempest Trade“ u Badovincima, kao i o odluci da se ne izrađuje strateška procena uticaja  na životnu sredinu plana detaljne regulacije ovog preduzeća. Odbornik Ilijašević ponovo je izašao za govornicu i naveo da bi nakon „Tempest Trade“-a i ostale firme duž obale reke Drine u Badovincima trebalo da slede primer i dobiju zvanične dozvole za poslove na priobalju.

Odbornici su dali saglasnost na odluke nadzornog odbora JKP Bogatić o kreditnom zaduženju i o usvajanju izveštaja o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja u prvih devet meseci, a izglasana je i odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora ovog preduzeća.

„Jedan od ciljeva JKP Bogatić je da se što pre tehnički i kadrovski opremi za sakupljanje otpada sa cele teritorije opštine Bogatić", rekao je Vladan Popadić, v.d. direktora JKP Bogatić i dodao: 

"Odluke Nadzornog odbora  odnose se na deo programa subvencija Opštine Bogatić za kupovinu teretnog vozila za prevoz radnika, koje će se koristiti za rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže i njeno eventualno proširenje, prvenstveno kraka ka Klenju i Badovincima. Planirana je izrada izvorišta u Crnoj Bari, sa kog bi se vodovodnom mrežom mogao pokriti drugi deo naše opštine. U prvih devet meseci ove godine smo uspešno obavljali sve svoje poslove, snabdevanje vodom, sakupljanje i iznošenje smeća, održavanje vodovodne mreže i grobalja, deponija i uredno obavljanje svih drugih komunalnih usluga. Kao krajnji rezultat poslovanja u posmatranom periodu iskazan je dobitak od 10.246.080,00 dinara, što je mnogo veće od planiranog iznosa“, predočio je Popadić.

Izglasana je i odluka o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu  neposrednom pogodbom  katastarskih parcela u Banovom Polju, za proširenje mesnog groblja i u Badovincima, za potrebe stočne pijace. Podržan je i zaključak o usvajanju operativnog plana zimskog održavanja opštinskih puteva i ulica na području opštine Bogatić za zimski period 2019/2020, kao i rešenje o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra  odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu.

Jednoglasno je podržan i predlog rešenja o razrešenju jednog člana školskog odbora Mačvanske srednje škole i imenovanju novog.

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH