ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

23.02.2016 Šakal odstreljen u Uzveću

U lovnoj sezoni na predatore, lovac Miroslav Trninić iz Uzveća, u nedelju je  odstrelio šakala u ataru sela zvanom Dugajlija.

„Našu grupu činili su Aleksandar Nikolić, predsednik Lovačke sekcije u Uzveću  i Radovan Firaunović. Krenuli smo u lov na lisicu i nismo očekivali da će nam lovina biti šakal. Začuo sam lavež psa neposredno u blizini kanala. Krenuo sam prema kanalu znajući da će se divljač pojaviti. Pas je neočekivano „podigao“ šakala, a ja sam ga ubio iz prvog pucnja“, ispričao je svoje prvo lovačko iskustvo sa ovim predatorom za Mačva Info,  lovac Miroslav Trninić.

Poslednji put u ovom ataru šakal je odstreljen pre šest godina. Protekle nedelje na području opštine Bogatić, odstreljena su tri šakala. Konačan broj odstreljenih predatora, biće poznat po završetku sezone lova na predatore – ističu u Lovačkom udruženju „Mačva“ iz Bogatića.

Šakal je izuzetan predator, koji poput vuka najčešće lovi u čoporu. Na staništima koja naseljava, ne preza čak od napada na krmače sa prasićima i srne sa mladima. Na našim lovištima najčešći plen su mu  zečevi, fazani, jarebice i  barske divljači. Nenadmašan je i u pljačkanju gnezda gotovo svih ptica koje se gnezde na zemlji. Posebno stradaju tek izleženi pilići i jaja, a česte su žrtve i fazanske koke koje leže na jajima. Podmladak sitne divljači nema nikakve šanse u susretu sa ovim predatorom, koji uglavnom zaobilazi postavljena mrciništa. Velika trska, kupine i parlog, koji su tradicionalni dom lisica, šakali su prilično zaposeli, pa tamo gde ima dosta šakala, lisice su retke ili ih uopšte nema.

Njegova adaptacije i širenje na ovim prostorima, može se objasniti načinom ishrane ove vrste, koja je strvinar i nekrofaga vrsta, a istovremeno i vešt predator, što je čini u pogledu prilagodljivosti, vitalnosti i opstanka, jedinstvenom i uspešnom vrstom u prirodi. Deponije sa životinjskim ostacima, stvorile su uslove u kojima im je hrana dostupna u dovoljim količinama i to naročito zimi.

Najčešće se lovi u organizovanim hajkama sa čekama. Šakal je snažan i žilav predator, koji zimi ima gusto i jako krzno, zato njegov lov pored veštine i iskustva lovaca, zahteva i adekvatan izbor municije.

 

N.Isaković

 

GRAĐANI REPORTERI

30.08.2019 Društvo Roma Bogatić - Školski pribor za školarce iz socijalno ugroženih porodica

Svake godine za decu iz socijalno ugroženih porodica, sopstvenim finansijskim sredstvima, obezbeđujemo pribor za decu predškolskog i osnovnog brazovanja. Uoči ...

26.06.2019 Đorđe Jovanović u reprezentaciji Srbije

Posle uspešnog nastupa na Prvenstvu Srbije u višebojima i obaranja državnog rekorda u desetoboju za mlađe juniore, Jovanović Đorđe je ...

12.06.2019 Grnović ponovo na krovu Balkana

Za vikend je na grčkom ostrvu Naxos održan Drugi međunarodni miting u višebojima, takmičenje koje ima snagu Balkanskog prvenstva kada ...
 
VRH