ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

22.08.2015 Trka godine na Beogradskom hipodromu za “Pehar predsednika republike”

Na Beogradskom hipodromu u nedelju, 23. avusta, biće održana trka za "Pehar predsednika republike" i još četiri galopske i tri kasačke trke.

Sudbina ove trke, menjala se kroz istoriju. Od 1953.godine nosila je ime "Pehar Predsednika Republike", potom "Pehar Maršala Tita", da bi 1991.godine bila preimenovana u "Kup Jugoslavije". Po raspadu Jugoslavije (SRJ), trci je ponovo vraćen naziv "Memorijal Kralja Aleksandra". To je potrajalo do 2008.godine, kada je glasanjem u Konjičkom Savezu Srbije, taj naziv dodeljen trci na Šabačkom hipodromu. Od te godine do danas trka godine u Srbiji, ponovo nosi naziv ustanovljen 1953. godine - "Pehar Predsednika Republike".

Iako najprestižnija kod nas, trka, kao i sam galopski sport, nikada nisu imali "kraljevski" status od strane vlasti. Josip Broz Tito, samo jednom je prisustvovao “Kupu” i to 1962.godine, kada je pobedila Kolubara sa jahačem Petrom Konstantinovićem. Ovo je ujedno bila i jedina poseta Tita Beogradskom hipodromu, iako je u posleratnim godinama više grla u njegovom valsništvu nastupalo u trkama.

Kada je ergela "Zobnatica" 1967.godine uvezla iz Istočne Nemačke četvorogodog pastuva Kazanovu,  malo ko je  verovao da će uslediti jedan od najblistavijih trenutaka našeg galopa. Kazanova dobija najprestižniju galopsku trku kod nas, čak pet puta zaredom. Poslednji trijumf je zabeležio u osmoj godini života i tako ušao u anale konjičkog sporta.

Početak programa u nedelju je u 15 sati, a  cena ulaznice je 350 dinara. Deca do 15 godina imaju slobodan ulaz.

Predstavljanje učesnika trke “Pehar predsednika republike”:

DALAS: Četvorogodi sin višestrukog šampiona Švajcarske, pastuva Glavalcoura i  kobile Dalile D. Iako je bio šampion Srbije u sezoni 2014. godine,  jedini je učesnik ove velike trke koji u dosadašnjoj karijeri nije imao tu čast da se “prošeta” u pobedničkom padoku na trkalištu kraj Careve Ćuprije. Ove sezone nastupio je 4 puta. U prvom startu, slavio je na "Hipodromu Vrelo" kraj Uba, na kome je ovo grlo i stacionirano. Pobednički niz nastavlja nakon tri nedelje u Šapcu, u "Grup 3" nadmetanju na distanci od 1800m, gde slavi ispred Naughty Jack-a, Džamuke i Gracias A La Vide. U narednom startu u listed trci "Ivanjdan", stiže drugi iza Gracias A La Vide, da bi se u "Memorijalu Kralja Aleksandra" plasirao na peto mesto. Po dosadašnjoj formi grla Dalas, moglo bi se zaključiti da mu peščana podloga i nije baš omiljena, ali s obzirom na dosadašnje uspehe, ne treba ga otpisivati. 

Ovog doratog ždrepca u vlasništvu Vlade Rankovića,  u nedelju će jahati njegov stalni saborac Tika Vujković, koji je ujedno i trener grla.

JOHHNY REBEL: Petogodi sin čuvenog pastuva Hallinga. Ovaj alati ždrebac je u vlasništvu KK “RS”, kome će ovo biti prvo učešće u ovom prestižnom nadmetanju. Džoni je svoje najbolje forme pokazao na dužim distancama na beogradskom pesku. Pobednik je trećeg i najdužeg klasika “Sent Ledžera”, na distanci dugoj 2800m.

S obzirom da meteorolozi najavljuju kišu do nedelje, a da je Džoni Rebel poznat kao trkač koji voli tešku stazu što je u više navrata dokazao, njegov tim ima razlog za optimizam pred trku u nedelju. U sedlu će biti Saša Glogovac.

MR PEGAZ: Prošlogodišnji pobednik Srpskog Derbija. Sin Bahar Shumaala i Mia Mamma Mie. U ovoj sezoni zabeležio je 4 starta. Prvi start u sezoni a i prvi start nakon skoro godinu dana imao je na budimpeštanskom hipodromu “Kincsem Park”, gde je nažalost stigao poslednji na cilj. Nakon toga startovao je 3 puta na beogradskom hipodromu i sva tri puta stigao drugi i to u trkama “Memorijal Darka Filipovića”, “Karađorđevo” i “Memorijal Ace Markovića”. Distanca od 2400m će mu svakako odgovarati, tako da trener Jovanović i vlasnici Cacalović i Mladenović, sigurno očekuju najviši plasman ovog četvorogodog ždrepca. S obzirom na sve dosadašnje rezultate, Pegaz sa Goranom Mešetovićem u sedlu, svakako spada u krug najužih favorita za pobedu u ovoj trci.
 
RHETT BUTLER: Četvorogodi alati ždrebac sa “najzvučnijim” pedigreom u istoriji srpskog galopskog sporta. Sin je čuvenog pastuva Galilea i omice Rags To Riches, koja je ušla u istoriju američkog galopskog sporta pobedom u trci “Belmont Stakes”, što od 1905. godine do tada, nije uspelo nijednoj omici. Slavila je u četiri “Grup 1 trke” u SAD-u. U “Belmont Stakes-u” je čak uspela da nadmaši i Curlina. Rhett Butler je pre dolaska u Srbiju nastupio samo jednom i to u Francuskoj na hipodromu “Saint Cloud” , plasiravši  se tek na deseto mesto. Nakon toga gospodin Voja Ivanović ga kupuje od čuvenih vlasnika Tabora, Smita i Manije-a i dovodi ga u trening kod Duška Pajića.

Ove sezone u Srbiji je nastupio 4 puta. Debitovao je sa sjajnom pobedom u beogradskom “Memorijalu Darka Filipovića”. Nakon toga stiže drugi u sabačkom izdanju “Pilketovog memorijala”. U trci “Ivanjdan” stiže treći na cilj, da bi u “Memorijalu Kralja Aleksandra” uz mnogobrojne pehove u toku trke,  stigao četvrti. Nesporno je da mu distaca neće prestavljati problem, kao ni vrsta podloge, s obzirom da je jedini trijumf u karijeri zabeležio baš na pesku. U nedelju će ga kao i do sada, jahati italijanski internacionalac Cristian Gnesi. Ovaj alati Galileov sin se svakako svrstava u najuži krug pretendenata na pobedu.

TAHIR ŠESTI: Ovaj šestogodi ždrebac potomak je pastuva Deptha i čuvene Tine Kasidolke. Tahir juriša na treću vezanu pobedu u trci za “Pehar Predsednika republike” i mesto u istoriji srpskog galopskog sporta. Do sada su to uspeli samo Kazanova (5 pobeda), Wild Waltz (3) i Gilgameš (3).

Ove sezone nastupio je 3 puta. U trci “Ljubičevo” stiže treći, nakon toga odlazi u Slovačku gde ostaje bez plasmana u “Listed trci”, da bi u poslednjem startu slavio u trci “Memorijal Ace Markovića”. S obzirom da do sada u sezoni nije imao trku na distanci dužoj od 1800m, to mu može biti hendikep, ali Tahir se nikada ne sme otpisivati. U nedelju će se u sedlu pulena porodice Serdar naći Željko Ilić.

EL DORADO: Potomak Danebury Hilla i Ele Male (pobednice “Memorijala Kralja Aleksandra”). Sjajni ždrebac u vlasništvu Aleksandra Despotovića, u karijeri je nastupio 10 puta. Slavio je u 5 trka, četiri puta je bio drugi i jednom treći. U ovoj sezoni ima sjajan bilans od 6 startova i 5 pobeda. Samo je u prvom ovosezonskom klasiku ostao bez pobede. Slavio je i u “93. Srpskom Derbiju” i u “Šabačkom Derbiju”. Tom pobedom, postao je prvi trogodac koji je uspeo da "potuče" Mr Basa u Srbiji.

El Dorado do sada nije pokazao svoje krajnje domete, s obzirom da je u većini trka slavio sigurno i ubedljivo. Trener ovog sjajnog ždrepca, višestruki šampion Srbije Bojan Šendeković, odlučio je da ne menja standardnog džokeja Šašića, iako će na vagu doneti bar 1,5 kg više tereta od propisanog.  Iako ova odluke može da pokoleba nečije prognoze, treba imati u vidu da niko ne poznaje bolje El Dorada od Šašića. Obzirom na sve dosadašnje rezultate, moglo bi se reći da je favorit “broj jedan” za mesto u pobedničkom padoku.

STERNENPRINZ:Ćudljivi Nemac, sin Desert Princa, u vlasništvu porodice Alić, drugi je od dva trogodca u ovom nadmetanju. U dosadašnjoj karijeri, startovao je 8 puta i dva puta se našao u pobedničkom padoku. Ove sezone je 4 puta trčao i sigurno slavio u trci “Bombarder”, poslednjoj proveri ždrebaca pred “Derbi”, pa je zbog toga nosio epitet prvog favorita “trke života”. U “Derbiju” je razočarao i plasirao se tek na šesto mesto. Nakon neočekivano lošeg rezultata, prelazi u trening kod Dragana Gaše Đorđevića. U nedelju će ga jahati iskusni džokej Saleem Golam, koji je nastupao na mnogim svetskim i evropskim hipodromima. U poslednjih 5 godina, najviše je angažovan na britanskim hipodromima, kao i na trkalištima u Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Za poslednjih 5 sezona u Velikoj Britaniji, odjahao je 305 trka i slavio u 21 nadmetanju. Sternenprinzu je verovatno 12.jul bio loš dan, a obzirom na iskusnog jahača u sedlu i veliku razliku u kilogramima u odnosu na starija grla, nije isključeno da Sternenprinz napokon opravda očekivanja svojih vlasnika i pokaže formu koju mnogi od njega očekuju.

 

N.Isaković

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH