ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

15.01.2016 Здравом исхраном против хроничног умора и депресије

Храна је извор живота, али и чудесни лек. Наше здравље у великој мери зависи од начина исхране. Многа обољења су последица лоше или штетне  исхране. Хронични умор и депресија су такозване болести савременог света. У потрази за леком, пацијенти често заврше код психијатра са терапијом антидепресивима. Стање хроничног умора  тешко је за лечење, а карактерише се екстремним умором и депресијом.

Хроничан умор је недостатак енергије који особа осећа не само док нешто ради, него и у стању мировања. То је хроничан недостатак енергије са којим почиње дан. Хронично уморне особе се буде уморне. Хроничан умор је и хроничан стрес за организам, најчешће стање без физичких обољења, у коме организам не може да испуни свакодневне обавезе, које је раније без тешкоћа обављао. Лекари подсећају да многа хронична обољења, а не само начин живота, стварају хроничан умор, нпр. смањена функција штитне жлезде (хипотиреоза) и анемија.

У својој књизи „Храна ваш чудесни лек“, Џин Карпер је описао како одложена алергија на храну може да буде један од главних узрока оваквих стања. Испитивањима на Медицинском факултету Универзитета Џорџтаун, дошло се до закључка да су одложене алергије на храну  одговорне за сметње  код  чак 60 одсто  пацијената који пате од хроничног умора.

Нутриционисти истичу да је здрава исхрана најбитнија у превентиви, али и лечењу хроничног умора.  Саветују уношење  више витамина, посебно Б групе који се налазе у пивском квасцу, месу (и изнутрицама), житарицама, грашку, пасуљу,  језграстом воћу (лешник, бадем) и зеленом поврћу.  За смањење стреса, као основног узрочника умора, препоручују се  чајеви  од валеријане и матичњака. Оксидативни стрес смањује се уносом  антиоксиданаса: витамина Ц и Е, омега 3 масне киселине и коензим Q10. Витамин Ц се налази у свежем воћу и поврћу, посебно паприци, лимуну, целеру. Витамин Е се налази у семенкама бундеве и сунцокрета, маслиновом и сунцокретовом уљу. Омега 3 масне киселине, којих највише има у плавој риби, су снажан антиоксиданс.

Здравље и снага улазе на уста. Уз избегавање стресних ситуација, колико је то могуће и више квалитетног одмора организма, могу се победити стања хроничног умора и депресије, све чешће болести савременог друштва.

 

Н.Исаковић

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH