ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

19.01.2016 Mačvansko selo u teškoj situaciji

U poljoprivrednom gazdinstvu porodice Đukić u Dublju, zatekli smo domaćina koji je namirivao stoku. U svojim oborima trenutno ima oko 50 tovljenika, isto toliko krmača, a u stajama i tovnu junad. Trenutna situacija u poljoprivredi je teška, kaže Nebojša Đukić.

„Veći deo hrane proizvodimo, ostalo smo prinuđeni da kupujemo. Inputi su skupi, a cena tovljenika od oko 120 dinara za kilogram, ostavlja nas bez ikakve računice. Za jednog tovljenika danas dobijamo oko 14.000 dinara, a s obzirom na visoku cenu sojine sačme i premiksa, gubimo 2.000 dinara po grlu“, ističe Nebojša.

U ovom domaćinstvu mnogo se radi. Objekti su funkcionalni, prasilište sa hranilicama i razbojima izgrađeno je  po najvišim standardima. Pretežno se gaji rasa jorkšir, ali i durok. Zastoj u otkupu i niska cena tovljenika, već duži period  ugrožava  decenijsku proizvodnju domaćinstva.

Otkupna cena junadi već dugo se kreće oko 2 eura za kilogram, dok se cena teladi svake godine povećava.  „Imamo svoju silažu, a seno dokupljujemo. Zbog  cele situacije jedan deo staje ove godine ostao je prazan“, kaže glava porodice Branislav Đukić.

Branislav napominje, da pomoć države u vidu subvencija mnogo znači, ali i da je njihova isplata  neredovna. „Nisu nam isplaćene prošlogodišnje subvencije po hektaru biljne proizvodnje i za tov stoke. Država nam trenutno duguje 250.000 dinara“, ističe Branislav.

Godišnje se proizvede hiljadu prasadi. Oko 300 ostavlja se u tovu, a preostali se prodaju. Kako dalje, pitali smo Nebojšu.

„Najniža otkupna cena bi trebala da bude bar 170 dinara po kilogramu. Nisam siguran kako i koliko ćemo još dugo izdržati“, odgovorio je Nebojša.

Ko radi taj i ima, kažu ljudi. Istorija nas je naučila, da kad seljak ima, pretekne za sve. Od njihove izdržljivosti i upornosti, zavisiće i sudbina srpskog sela.  Izvesnost plasmana i tržišne cene iznad cene koštanja, prvo je što bi država trebala da obezbedi, kako ne bi došlo do uništenje stočnog fonda i života na selu, poručuju mačvanski stočari.

 

 

N.Isaković    

 
 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...
 
VRH