ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

19.01.2016 Mačvansko selo u teškoj situaciji

U poljoprivrednom gazdinstvu porodice Đukić u Dublju, zatekli smo domaćina koji je namirivao stoku. U svojim oborima trenutno ima oko 50 tovljenika, isto toliko krmača, a u stajama i tovnu junad. Trenutna situacija u poljoprivredi je teška, kaže Nebojša Đukić.

„Veći deo hrane proizvodimo, ostalo smo prinuđeni da kupujemo. Inputi su skupi, a cena tovljenika od oko 120 dinara za kilogram, ostavlja nas bez ikakve računice. Za jednog tovljenika danas dobijamo oko 14.000 dinara, a s obzirom na visoku cenu sojine sačme i premiksa, gubimo 2.000 dinara po grlu“, ističe Nebojša.

U ovom domaćinstvu mnogo se radi. Objekti su funkcionalni, prasilište sa hranilicama i razbojima izgrađeno je  po najvišim standardima. Pretežno se gaji rasa jorkšir, ali i durok. Zastoj u otkupu i niska cena tovljenika, već duži period  ugrožava  decenijsku proizvodnju domaćinstva.

Otkupna cena junadi već dugo se kreće oko 2 eura za kilogram, dok se cena teladi svake godine povećava.  „Imamo svoju silažu, a seno dokupljujemo. Zbog  cele situacije jedan deo staje ove godine ostao je prazan“, kaže glava porodice Branislav Đukić.

Branislav napominje, da pomoć države u vidu subvencija mnogo znači, ali i da je njihova isplata  neredovna. „Nisu nam isplaćene prošlogodišnje subvencije po hektaru biljne proizvodnje i za tov stoke. Država nam trenutno duguje 250.000 dinara“, ističe Branislav.

Godišnje se proizvede hiljadu prasadi. Oko 300 ostavlja se u tovu, a preostali se prodaju. Kako dalje, pitali smo Nebojšu.

„Najniža otkupna cena bi trebala da bude bar 170 dinara po kilogramu. Nisam siguran kako i koliko ćemo još dugo izdržati“, odgovorio je Nebojša.

Ko radi taj i ima, kažu ljudi. Istorija nas je naučila, da kad seljak ima, pretekne za sve. Od njihove izdržljivosti i upornosti, zavisiće i sudbina srpskog sela.  Izvesnost plasmana i tržišne cene iznad cene koštanja, prvo je što bi država trebala da obezbedi, kako ne bi došlo do uništenje stočnog fonda i života na selu, poručuju mačvanski stočari.

 

 

N.Isaković    

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH