ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

19.01.2016 Milićeve slike danas osvanule u domu kralja Petra Prvog u Beogradu

Danas je u kući kralja Petra Prvog u gradskoj opštini Savski venac, otvorena izložba slika našeg poznatog slikara Milića od Mačve.

Izloženo je dvanaest slika koje su nastale u različitim periodima umetnikovog stvaralaštva, od onih iz vremena “Mediale” (1957-1958), preko radova privatne kolekcije iz šesdesetih godina, pa sve do dela nastalih pred kraj njegovog života.

“Bilo je krajnje vreme da se napravi izložba Milića od Mačve, koji je, sticajem okolnosti, doživeo pretnju koju trpe mnogi naši umetnici, da postane žrtva zaborava”, kaže za "Novosti", Đorđe Kadijević, naš ugledni likovni kritičar, Milićev dugogodišnji prijatelj i venčani kum.

Milić Stanković - Milić od Mačve, rođen je 1934. godine u Belotiću, u Mačvi, a preminuo u Beogradu 2000. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, 1959. godine, završio je i tri godine Arhitektonskog fakulteta, bio je član ULUS-a od 1960.godine i član Udruženja književnika od 1990. godine.

Izlagao je po celoj bivšoj Jugoslaviji i svetskim metropolama od Pariza i Brisela do Moskve. Projektovao je i realizovao tri kule - dvorce umetnosti: "Radovanovu kulu" u Mačvi, "Milićevu stiharu na Palisadu" (na Zlatiboru) i "Kulu na sedam vetrova" (Beograd). 

Objavio je nekoliko knjiga, pisao je poeziju, beležio je i poeziju svojih prijatelja, družio se sa najviđenijim ljudima Srbije i sveta i stvorio značajan umetnički opus u slikarstvu, poeziji i graditeljstvu. 

Izložba u čast velikog umetnika, biće otvorena do drugog februara.

 

N.Isaković

 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...
 
VRH