ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

06.02.2018 Međunarodni Dan bezbednog interneta - Kako ostati siguran?

Ove godine, 06.februar, Međunarodni Dan bezbednog interneta, obeležava se pod sloganom: „Kreiraj, poveži, podeli poštovanje: Bolji internet počinje sa tobom“, u cilju promovisanja sigurne upotrebe novih tehnologija.

Internet je jedan od najvećih izuma 20. veka - enciklopedija informacija jednim klikom prsta, koji pruža neograničene mogućnosti za komunikaciju i učenje. Ali postoji i niz rizika koje to okruženje nosi sa sobom. Neretko čujemo da se desio hakerski napad na banku, sajtove i privatne profile na brojnim društvenim mrežama, razne zloupotrebe, pa čak i neke vrste zlostavljanja.

Nasilje među mladima u Srbiji postaje sve prisutnije. Dešava se čak da se i tuče zakazuju preko socijalnih mreža, što dokazuje da više nema granice između offline i online sveta. Statistike pokazuju da više od 80 posto mladih redovno koristi internet i da gotovo svi oni na socijalnim mrežama provode preko tri sata dnevno. Neophodno je podići svest kod korisnika društvenih mreža da gašenje kompjutera ili brisanje komentara neće obrisati i ožiljke koji su učinjeni.

Istraživanja koja su radile eminentne institucije poput Unicefa i njihovog sektora za visokotehnološki kriminal pokazuju da je veliki broj dece u Srbiji bio izložen nekom obliku zlostavljanja ili zloupotrebe na Internetu kao i da je stepen obaveštenosti ili znanja o sigurnom korišćenju Interneta na nedovoljnom nivou.

Katarina Jonev, stručnjak za sajber bezbednost, drži edukativne radionice i predavanja za podizanje svesti  o opasnostima na internetu, najpre dece i mladih, ali i starijih iz njihovog okruženja.

„Neophodno je promovisati sigurnu upotrebu Interneta i društvenih mreža među mališanima, ali paralelno i pomoć njihovim roditeljima i nastavnicima da lakše razumeju i ukažu na potencijalne opasne uticaja socijalnih mreža.Cilj nije da se roditelji i deca zastraše, već da uoče prednosti osnovne IT pismenost, značaj razvijanja poverenja, ali i da prepoznaju problem i nađu način kako da ga reše“, navela je Katarina Jonev.

Već godinu dana u našoj zemlji radi kol centar za bezbednost dece na internetu. Prema njihovim podacima, u početku su se na telefon 19833 više obraćali odrasli za pomoć, ali je danas taj broj skoro izjednačen. Svaki ozbiljan problem na koji naiđu u sajber svetu roditelji i deca takođe mogu prijaviti Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije.

 

M.K

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH