ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

07.10.2018 МЕСТО МИРА, ОДМОРА И ОПСТАНКА

Село је одувек било мера сигурности, стабилности и здравог живота. Ко ради тај и има, кажу људи. Историја нас је научила да кад сељак има, претекне за све.

У потесу Адица у Белотићу, поред канала званог Јерез, пре скоро тридесет година Аврам Гишић подигао је кућицу за одмор, себи и својој породици. Убрзо потом почела су пушкарања преко Дрине, па се досетио да огради и уреди пашњак и припреми простор за бављење ситним сточарством. Његов план је био да на тај начин са својом породицом опстане у време рата и инфлације.

„Нико од мојих предака није био колебар. На овој парцели је пре био један наслан, односно, надстрешница. Импровизовано, са једне стране мало малтера, тек толико да су могли да се склоне плодови земље и стока од кише и невремена. Ја сам тада успео у својој намери да са ситним сточарством, а јефтином храном опстанем у тим тешким временима. Моја супруга Миланка није била запослена, наше три ћерке су се тада школовале, па сам тако поткрепљивао своју плату, која није била велика, плус је инфлација чинила своје“, објашњава Аврам Гишић.

Око колебе се простире око хектар шуме и плодне мачванске земље, која сваке године изроди богате плодове. Наш домаћин се сећа да је у непосредној близини била Јоцкова колеба, па зграде и обори код колебе, где су време проводили деда Живко и деда Мима Мишковић.

„До пре десетак година овде близу је колебарио и Жика Петровић. Повремено је ту боравила и његова жена Мица, па сам једно јутро одлазио ја код њих на кафу, а следећег они код мене на чај. И одатле сам стизао на посао. Имао сам ја овде и 45 оваца и десетак коза. Све то ујутру нахраним и напојим, седнем на бицикл до куће, на јутарњу хигијену и на посао. И тако 15 година, до пензије, ни један дан нисам закаснио“, поносно говори Аврам.

Колеби која му је помогла да опстане и избори се за егзистенцију своје породице, Аврам се и у 21. веку често враћа. Простор око ње, данас има нову намену, у њему окупља пријатеље и одмара се. Сваке недеље, од почетка до краја сезоне, бројним ловцима Аврамова колеба буде место за предах, окрепљење и препричавање ловачких прича.

 

 

М.К

 

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања, ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

 

GRAĐANI REPORTERI

26.06.2019 Đorđe Jovanović u reprezentaciji Srbije

Posle uspešnog nastupa na Prvenstvu Srbije u višebojima i obaranja državnog rekorda u desetoboju za mlađe juniore, Jovanović Đorđe je ...

12.06.2019 Grnović ponovo na krovu Balkana

Za vikend je na grčkom ostrvu Naxos održan Drugi međunarodni miting u višebojima, takmičenje koje ima snagu Balkanskog prvenstva kada ...

08.06.2019 Презентација дечије атлетике

У ОШ “Јован Цвијић” у Змињаку, Спортско удружење “Атлетика Богатић” одржало је презентацију дечије атлетике која је део међународног пројекта ...
 
VRH