ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

25.10.2018 Internet predatori vrebaju

U ovoj vrsti kriminala mete su često velike finansijske kompanije ili srednja preduzeća. Umesto da kriminalac ode da opljačka banku, njemu je sada mnogo lakše da otkrije sistem kompanije i novac preusmeri na svoj račun.

Stručnjaci savetuju da niko ne sme da bude paranoičan kada je u pitanju internet. Samo treba obratiti pažnju šta se na njemu radi. Odrasli često ne vode računa šta objavljuju na društvenim mrežama, pa tako kače na internet svoja kola, adresu, broj telefona, slike iz dvorišta, slike kuće. Ljudi na internetu treba da rade upravo ono šta rade u životu. Sve ono što nisu spremni da rade u životu ne treba ni na internetu.

Odeljenje za visokotehnološki kriminal se bori protiv internet prevaranata, a podršku im pruža i ekstremno dobra međunarodna saradnja. Na tom odeljenju radi dosta žena i devojaka kao inspektorke i one su veoma važne za posao, jer su osobe koje razgovaraju naročito s decom i obučavaju ih.

Kako ističu u tom odeljenju, u Srbiju je stigao trend koji omogućava hakerima da kompromituju mejlove nekih kompanija koje se bave biznisom. Oni presreću njihovu komunikaciju. Ubaci se virus i prati komunikacija. Nakon toga oni u taj razgovor ubacuju lažne dokumente, a između ostalog i svoj račun u nekoj stranoj zemlji, tako da niko ne primeti. Štete od takvih napada se procenjuju od 10.000 do nekoliko stotina hiljada evra. Na takav način u Srbiji je za nekoliko godina ukradeno nekoliko miliona evra. Ovakvi prevaranti pristupaju ovakvim komunikacijama ili sa skrivenih IP adresa, ili u zemljama koje ne sarađuju sa Interpolom, Europolom... Ipak, ono što je facinantno u slučaju hakera i prevaranata jeste to što su u velikom broju to deca od 15, 16 godina. Oni najčešće odlaze u granični kriminal - igrajući se, nesvesni posledica koje taj njihov klik može da donese, nesvesni toga da im to delo niko neće oprostiti.

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Zaštitimo decu na internetu" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2018. godini.

 

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH