ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

18.05.2015 Maja Tomić, pesnikinja iz Bogatića, učestvovala na festivalu "Vitezovo proleće"

U organizaciji književnog časopisa za decu "Vitez", u prepunom  Sava centru održan  je 13. festival pisaca za decu "Vitezovo proleće"

U programu, koji je trajao preko 4 sata, deci  su se predstavili mnogobrojni mladi pesnici, kao i najpoznatiji  pisci dečijih lektira i čitanki: Matija Bećković, Milovan Vitezović, Raša Popov, Krstivoje Ilić, Radomir Andrić, Nedeljko Popadić, Milica Bakrač, Ljubomir Ćorilić, Rade Đergović i drugi.

1000 knjiga i diploma-nagrada dodeljeno je talentovanoj deci iz osnovnih škola širom Srbije za literalno i likovno stvaralaštvo.Nagrada za životno delo za izuzetan doprinos u književnom stvaralaštvu za decu dodeljena je Blagoju Bakoviću,  kao i nagrada za izuzetan i dragocen doprinos ulepšavanju sveta deteta Predragu Vukoviću - Peđolinu.

Pored pisaca za decu, program za najmlađe su ulepšali poznati glumci, pevači i zabavljači: Peđolino, Leontina i hor "Čarolija", Bora Đorđević, Rada Đuričin, Dragan Bjelogrlić, Mari Mari, Ivana Jordan.

Na festivalu je učestvovala i mlada pesnikinja iz Bogatića Maja Tomić:

“Pre svega, velika mi  je čast što sam imala priliku da učestvujem na jednom ovakvo velikom dečijem festivalu. Sama pomisao nastupati pored velikih srpsih pesnika i velikana pred tolikom publikom ulivala je strah, nestrpljivost, iščekivanje, nesigurnost, ali ujedno i ogromnu sreću.

Na trenutak sam pomislila kako nemam pravo da sebe nazivam pesnikom slušajući  stihove i moć  nad igrom rečima, onih koji to rade i pišu  godinama, iskustvom, životom i besprekornim talentom . Ali njihova podrška, razumevanje i kritika za nas mlade koji smo se usudili da pokažemo koliko znamo i možemo,  nas je dovela  u Sava centar. Svi zajedno smo bili tu da branimo našu kulturu, pravopis, duhovne vrednosti i rodoljublje. Poezijom, pesmom i igrom imali smo cilj da u mališanima na neki način probudimo svest o pravim vrednostima života, kulturi i duhovnoj prosvećenosti, da ih nasmejemo i da se svi zajedno zabavimo.

 Ovo je bilo moje prvo učešće na festivalu "Vitezovo proleće",  nadam se da ću od ove godine učestvovati  i u buduće , a svim mladim ljudima koji pišu još jednom poručujem da se ne stide da pokažu ono o čemu pišu, da nađu svoje mesto pod nebom pisaca jer Srbija zaslužuje da čuvamo kulturu i jezik, da bar nekim delom nastavimo put onih koji su iza sebe ostavili velika dela koja traju večno” - rekla je za Mačva Info Maja Tomić

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...
 
VRH