ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

28.10.2020 РТС: Мандатарка Ана Брнабић изложила експозе у Скупштини

Мандатарка за састав нове Ана Брнабић изложила је експозе пред посланицима и истакла шест циљева нове Владе: даља борба против вируса и јачање здравства, очување виталних интереса српског народа на Косову и Метохији, борба против организованог криминала, очување независности Србије, унапређење владавине права и спровођење реформи и даље економско јачање земље. Нова влада имаће 21 ресор и два министарства без портфеља.

Ана Брнабић је, излажући експозе пред посланицима Народне скупштине, рекла да други пут у свом животу има огромну част да представи програм Владе РС и тражи подршку за програм.

Истакла је да је Србија данас другачија него 2017. године и фундаментално другачија него 2014. године.

"Србија је престала да буде земља која ниже историјске поразе и постала земља која побеђује. Почели смо да верујемо у себе, сопствене капацитете и сопствени успех. Почели смо да радимо, престали смо да кукамо. Не међународном плану Србија је зељма која се поштује и уважава, а не земља пред коју се постављају ултиматуми и услови", нагласила је мандатарка за састав Нове Владе.

Навела је да је Србија данас еконосмки стабилна, да је незапосленост 7,3 одсто, а просечна плата преко 500 евра.

"Ово треба да буде на понос свим грађанима јер смо ово урадили заједно", истакла је Брнабићева додајући да је србија постигла много у свим областима.

Према њеним речима, започета је важна транспормација Србије ка друштву и економији заснованој на иновацијама и технологији.

"Од 2017. године информатика је обавезан предмет у основним школама, од ове школске уведен је предмет дигитални свет да деца науче и упознају се са светом у ком живе. Комплетна дигитализација до 2022. године у школама. Србија је по овоме једна од најнапреднијих земаља у Европи", навела је мандатарка за састав нове Владе.

Поновила је да ће нова Влада бити влада континуитета, политичког и економског.

Шест циљева нове Владе 

Мандатарка је истакла да ће нова Влада имати шест кључних циљева: даља борба против коронавируса и јачање здравства, очување виталних интереса српског народа на Косову и Метохији, борба против организованог криминала, очување независности Србије, унапређење владавине права и спровођење реформи и даље економско јачање земље.

Говорећи о првом циљу, Брнабићева је рекла да су пред Србијом тешки дани, тешка зима и тешка 2021. година.

Указујући да се потпуни опоравак света од коронавируса очекује тек 2029. године, Брнабићева је рекла да ће тада однос снага у свету бити потпуно другачији.

Подсетила је да су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те да је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља.

"Улажемо више од 200 милиона евра у обнову болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих бонца", навела је Брнабићева додајући да се нада да ће у првих сто дана нове Владе бити покренута реконструкција Клиничког центра Војводине.

Најавила је и комплетну дигитализацију здравства тј. отварање јединственог електронског здравственог картона, где ће бити подаци из свих здравствених установа, доступни у сваком тренутку и на сваком месту.

"Не одустајемо од ЗСО" 

Истакла је да су пред новом Владом и огромни политички изазови, пре свега дијалог Београда и Приштине.

Навела је да нова Влада неће одустати од успостављањи Заједнице српских општина.

"Држимо нашу реч и стојимо иза наших потписа на споразуму који смо преговарали и договарали и то очекујемо и од других. Наставља се политика заштите националних интереса, мира и сарадње са циљем заштите народа, верске и културне баштине, али и мира и стабилности региона", нагласила је мандатарка са застав нове Владе.

Напоменула је да ће на овом питању нова Влада све своје активности до детаља координирати са председником Србије и представницима српског народа на КиМ јер је, каже, национално јединство по овом питању апсолутни приоритет. 

"Држава јача од криминала" 

Мандатарка за састав нове Владе каже да је посао државе да мафији и криминалцима покаже да је држава увек јача, да са институцијама нема играња и да се никакве везе између представника тих институција и криминалаца неће бити толерисане.

"Морамо се посебно бавити безбедношћу председника Вучића који је покренуо рат против мафије. Сведочимо најбезобзирнијим нападима на породицу Вучића са једним циљем – да га дехуманизују, са циљем да сваки напад на њега буде нормалан и очекиван", нагласила је Брнабићева.

Сматра да је финансијска моћ оних који то раде огромна.

"То ћу лично схватити као један од мојих задатака, борићу се за истину и против свих лажи које пласирају против председника Републике и његове породице", истакла је Брнабићева напомињући да је задатак да се пресеку извори финансирања криминалаца и њихових веза са институцијама.

Даљи економски напредак

Мандатарка истиче да Влада мора да ради још више јер још увек нису сви осетили добробит економског напретка. 

Подсећа на програм "Србија 2020-2025", који садржи пројекте који ће подићи квалитет живота сваког грађанина.

Каже да је за неколико година изграђено 320 километара ауто-путева. Подсећа да је започета изградња нових путева и да ће неки ускоро бити завршени.

Када је реч о железничкој инфраструктури, започети су радови на брзој призи Београд - Нови Сад.

Ана Брнабић је најавила почетак радова на бројним саобраћајницама у Србији и модернизацији железничке мреже.

Рекла је и да ће уз нове инвестиције источни део земље бити привлачнији инвеститорима. Аеродром "Морава" ће имати још једну писту.

"Поред конкретних пројеката, морамо да наставимо да мењамо ствари у земљи и повећамо укупну продуктивност наших фирми", рекла је Брнабићева. 

Како истиче, да би се повећао раст БДП-а за један процентни поен, тренутни ниво продуктивност мора да се дуплира.

Мандатарка истиче да је неопходно побољшање предузетничког духа у Србији. Рекла је да ће се радити на изменама и допунама закона о младима и стратегији за младе.

Истиче да се мора наћи начин да се ефикасније повежу наука, привреда и индустрија.

Ана Брнабић наводи да је и пољопривреда изузетно важна за раст. Каже да је Србија била једна од ретких земаља у свету која током пандемије није имала несташице хране и намирнице.

Истиче да су улагања током претходне владе била паметна, системска и стратешка. 

"Образовање један од кључних приоритета, потенцијал вештачке интелигенције"

Један од кључних приоритета Владе остаће образовање, рекла је Брнабићева говорећи о јединственом информационом систему у образовању.

"По први пут ћемо тачно, у динар, знато колико смо као држав уложили новца у формално образовање сваког грађанина и како да побољшамо ефекте тог улагања", рекла је.

Најавила је фокус на предшколском образовањи и увођење дуалног образовања на високошколске установе.

"Огроман потенцијал, када причамо о људским капацитетимама, је у нашој дијаспори". рекла је Брнабићева.

Ана Брнабић каже да да је усвојена стратегија развоја вештачке интелигенције у Србији, и да смо постали тек 26. земља у свету која је усвојила такву стретегију, а прва у Југоисточној Европи.

Истакла је велики потенцијал у вештачкој интелигенцији, за коју је рекла да ће изменити читав свет у наредном периоду.

Додаје да је већ почела примена стратегије доделом средстава из Фонда за науку и да се развијају нови мастер програми на факултетима.

Најавила је да ће бити основан институт за развој вештачке интелигенције. 

Улагања у туризам и заштиту животне средине

Мандатарка је рекла да је ова година била погубна за туризам и да зато мора да се настави улагање.

Истиче да је успостављен систем е-туриста који представља евиденцију свих капацитета и попуњенисти, што ће се користити за боље планирање. 

"Наставићемо да подстичемо улагања и субвенционишемо ваучере за одморе у Србији", рекла је Брнабићева.

Такође, рекла је да смо дошли у фазу акда морамо да се окренемо заштити животне средине. Наводи да то постаје једно од горућих питања када се говори о квалитету живота грађана.

Поменула је отпадне воде и квалитет ваздуха као оно у шта ће се уложити значајна средства.   

Истиче да су сметлишта и расуте санитарне депоније по Србији неприхватљиве, али је додала да су то огромне инвестицеије које полако доводе и до поскупљења живота грађана.

Брнабићева је најавила и да ће се наставити улагања у енергетику и у нове изворе енергије. Рекал је да ће се водити рачуна о цени електричне енергије.

Унапређење социјалне и популационе политике 

Мандатарка за састав нове владе рекла је да ће приоритети у области социјалне политике бити рад на изради социјалних карата и проширење обухвата реформе сезонског запошљавања.

Према њеним речима, популациона политика је издигнута на ниво министарства и то већ даје резултате.

"Србија једина у региону бележи раст живорођених у 2019. у односу на 2018. Стопа броја деце по жени први пут после 15 година већа је од 1,5. Циљ је да изменимо закон о финансијског подршци породица са децом, да би се јасније прецизирале ствари и унапредиле проблематичне ствари", навела је Брнабићева.

Изменама закона ће бити предвиђено директно исплаћивање накнада трудницама а не преко послодаваца, како не би било кашњења и како би труднице имале сигурност.

Радиће се и на решавању стамбеног питања младих брачних парова, субвенционисања вртића, изградњи нових вртића.

"Проевропска влада"

Ана Брнбић је рекла да ће Влада коју ће водити бити проевропска и да ће један од њених приоритета бити убрзање европских интеграција.

Такође, наставиће се са радом на усклађивње Устава са европким правним тековинама, у области правосуђа.

Говорила је и од медијској стратегији, истичући да ће то бити један од првих докумената на дневном реду Владе.

Када је реч о новом министарству за друштвени дијалог и права грађана, Брнбићева је рекла да ће оно између осталог радити на унапређењу дијалога и рада са НВО.

"Морамо да радимо и градимо поверење, могу да гарантујем да је Влада у потпуности спремна и искрена да ћемо на овоме радити", навела је мандатарка.

Каже да нова Влада мора да ради на јачању демократског друштва, равноправном учешћу грађана у свим аспектима живота.

"Високо међу приоритетима биће инклузивно друштво, активна борба против дискриминације, друштво које пружа једнаке шансе за све своје грађане", нагласила је мандатарка.

Један од циљева - чланство у СТО

Ана Брнабић каже да је листа СНС-а добила велико поверење грађана на изборима, и да то носи велику одговорност за развој Србије.

"Кроз све изазвое који су пред нама, а има их много, Србију морамо водити и штитити као слободну, независну и суверену државу, која је на европском путу, али која чува односе са Руском Федерацијм, Кином и свим осталим нашим партнерима, укључујући УАЕ, Индију Турску, Бразил, и многе друге... и гради све боље односе са САД", рекла је Брнабићева.

Додала је да је један од циљева и чланство у Светској трговинској организацији.

Када је реч о региону, каже да само сигуран и безбедан регион обезбеђује да је Србија сигурна и безбедна.

"Зато ћемо даље предано радити на регионалној сарадњи", навела је Брнабићева и поменула иницијативу мини-Шенген.

Рекла је да ће се показивати интерес за статус Срба у региону и њихових права, на исти начин на који се права других народа поштују у Србији.

Поручила је да је Србија опредељена да јача одбрамбене капацитете и систем одбране.

"Упркос свим изазовима, поново кажем, морамо да чувамо мир и скоро посваку цену", навела је Брнабићева уз опаску да је то предуслов за очување свега што је створено. 

"Нема веће части од служења својој земљи" 

Мандатарка је будућим министрима, које је представила, поручила да од њихи очекује да свакодневно буду потпуно посвећени остваривању циљева.

"Нема веће части од тога да служите својој земљи и својим грађанима и тако очекујем од свих да се понашамо сваког дана. Да се не меримо са тренутним стањем, да увек тежимо да постигнемо више", нагласила је Брнабићева.

Рекла је да су Влада и минисри одговорни Скупштини и грађанима.

"Пред нама су изазовна времена и циљ да до 2025. просечна плата мора бити 900 евра, да будемо земља модерног образовања и инфрастурктуре, земља перспективе, земља победник у сваком мсилиу, за то свако од нас мора да зна и да да све од себе сваког дана", нагласила је Брнабићева.

Извор: РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4128821/ekspoze-ana-brnabic-vlada-ciljevi.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH