ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

21.02.2021 Dara iz Jasenovca - Potresna filmska priča ganula celu Srbiju

Televizijska publika u našoj zemlji sinoć je bila u prilici da isprati premijerno emitovanje filma “Dara iz Jasenovca” na prvom programu Radio-televizije Srbije.  Potresna priča o stradanju Srba, Roma i Jevreja u logoru Jasenovac, izazvao je veliku pažnju i emotivne reakcije gledalaca na društvenim mrežama.

Kako navode na Javnom medijskom servisu, sinoćnu televizijsku premijeru pratilo je 2.650.000 ljudi, što je udeo gledanosti 50,3 odsto.

"Dara iz Jasenovca" bila je u širem izboru i za Zlatni globus i za Oskara na stranom jeziku, ali je isključen iz nominacija za ove dve nagrade. Reditelj ovog ostvarenja, Predrag Antonijević, rekao je da je "u moru dobrih kritika" bilo dovoljno posaditi samo jedan crv sumnje pa da njegov film ne bude nominovan ni za jednu nagradu.

Podsetimo, ovaj film je izazvao lavinu reakcija, pre svega zbog svoje tematike. Sve je počelo kad je "Varajeti", jedan od najuticajnijih filmskih magazina na svetu, objavio kritiku Džeja Vajsberga, koji je film nazvao "neprikrivenim primerom srpske nacionalističke propagande", koju su preneli i brojni hrvatski i srpski mediji. Zbog toga je pokrenut pravi "internet rat" između Srba i Hrvata, koji su besomučno ocenjivali film na jednom od najpoznatijih sajtova za ljubitelje filmske umetnosti, portalu IMDB. Opcija ocenjivanja je ipak vraćena nakon svetske premijere "Dare iz Jasenovca" u devet američkih gradova.

Istorijska melodrama koja iz vizure jedne devojčice prikazuje strahote Jasenovca, jedinog koji je imao i logor za decu, izazvala je mnogobrojne komentare na društvenim mrežama.

Film se gledao u tišini, uz suze i poruke da se takvi zločini ne smeju zaboraviti i da se više nikada ne ponove.

Neki od komenara glase: 

„Minut šesti, ja ronim suze.“

„Izdržao sam film do kraja i moram da kažem da listi filmova koji su me istinski rasplakali dodajem Dara iz Jasenovca.“

„Nakon filma, minut ćutanja, a za čitavu ekipu kapa dole.“

„U životu ništa teže nisam gledao od Dare iz Jasenovca.“

„Film bez konkurencije. Preplakao sam.“

„Tuga do neba.“

„Pretužno da srce pukne. Sve pršti od emocija i bola.“

„Stomak mi se zavezao u čvor. Taman me prođe nalet suza, eto nove knedle u grlu.“

Nakon ekskluzivne svetske televizijske premijere filma na RTS-u, Dara iz Jasenovca imaće zvaničnu beogradsku premijeru 22. aprila, posle ćega će se prikazivati u bioskopima širom Srbije.

Izvor: RTS

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH