ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

26.05.2021 Зелени дигитални сертификат – сви подаци неопходни за путовање на једном месту

Србија је међу првим земљама која је својим грађанима обезбедила Зелени дигитални сертификат или ковид пасош који садржи све релевантне информације о кориснику – о вакцинацији, да ли је радио и који серолошки тест, као и да ли је прележао коронавирус. Иако ЕУ још разматра како ће се поставити према земљама изван Уније када је реч о путовањима, неке земље већ прихватају наш сертификат попут Мађарске, Грчке, Турске и Уједињених Арапских Емирата, рекао је за РТС директор Kанцеларије за е-Управу Михаило Јовановић.

Зелени сертификат или ковид пасош садржи информације о примљеним дозама, да ли је корисник радио и који серолошки тест и да ли је боловао од коронавируса, рекао је гостујући у "Београдској хроници" Михаило Јовановић.

Гостовање Михаила Јовановића у Београдској хроници

"Пратили смо шта се дешава у Европској унији, СЗО, па и Кини и направили смо нашу верзију. Такође, има кју-ар код да се ти подаци лакше очитају, а има и електрични печат као додатну заштиту од злоупотреба", рекао је директор Kанцеларије за е-Управу.

ЕУ још разматра како ће да се постави према земљама које су ван Уније, али наше сертификате већ признају Мађарска, Грчка, Турска и Уједињени Арапски Емирати.

"Очекујемо да ће и Европска комисија почетком јуна да заузме званичан став. До тада наши грађани могу да користе ове сертификате за путовања, јер садрже оне податке које све земље углавном траже било о вакцинацији или урађеном пи-си-ар тесту. Најбоље је да се грађани вакцинишу, јер тај податак је дуготрајан за разлику од тестова чије је важење углавном ограничено на 72 сата", истиче Јовановић.

До потврде се такође долази онлајн, потребно је да се грађани региструју на порталу е-Управе и моћи ће да изаберу српско-енглеску верзију сертификата, као и српско-кинеску за оне који путују на Далеки исток.

Дигитализација коју је Влада Србије ставила као један од приоритета допринела је да у епидемији многе ствари урадимо брже и једноставније, поручује Јовановић.

"Убрзана дигитализација је помогла у великој мери да дочекамо спремно овакву ситуацију и омогућила је грађанима електронске уплате, упис у школе, вакцинацију", навео је Јовановић.

Иако је било случајева да се преко интернета за новац нуде лажне потврде о урађеном пи-си-ар тесту, Јовановић каже да је у питању класична интернет превара.

"Мада личе, па чак имају и кју-ар код, уколико га учитате или одете на адресу са кога се потврда шаље она вас води на адресу која није државна. Ми смо јуче алармирали надлежне институције и обавестили грађане да не наседају и не уплаћују новац, а такви домени су у међувремену забрањени и такви пи-си-ар тестови не могу да се добију", истакао је за РТС директор Kанцеларије за е-Управу Михаило Јовановић.

Извор: РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81/story/3145/zivot-u-vreme-pandemije/4386506/sertifikat-putovanja-podaci-kod-zastita.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH