ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

02.08.2021 Саопштење начелника Мачванског управног округа

На састанку Кризног штаба који је одржан 28.јула 2021.године нису донете нове мере за сузбијање корона вируса,па се и надаље примењују мере које је Влада Републике Србије, у складу са Одлуком Кризног штаба, донела 16.јуна,као и измене од 17.јуна 2021.године, са којима с све  локалне самоуправе Мачванског управног округа упознате даном доношења.

            Без ограничења радног времена могу радити:апотеке (укључујући ветеринарске и пољопривредне апотеке); бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива;      трговински, угоститељски и други објекати који врше доставу хране; ординације и лабораторије у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарске ординације и лабораторије и сл. и  све радње-објекти у области трговине на мало- трговинске и друге радње, продавнице.

            Од момента  ублажавања мера уочен је смањен број надзора,а  у највећем броју нису изрицане мере.На терену је евидентно да се мере не поштују и да је присутно њихово драстично кршење,што представља нереалну слику у односу на утврђено стање и предузете мере.

             У складу са горе наведеним, сходно обавезама и одговорности Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид19 према Кризном штабу и Влади Републике Србије, као и због безбедности и сигурности грађана, а препознавши надолазећу непосредну опасност за здравље грађана због појаве новог Делта соја Корона вируса, налажено је  да се одмах мобилишу сви расположиви капацитети ангажованих инспекцијских служби препознавањем делатности која носи ризик у овом тренутку са фокусом на контролу броја корисника и услова за обезбеђивање прописане дистанце у објекту сходно одредбама Уредбе Владе и Наредбе министра здравља.Потребно је контролисати и остале прописане мере.

            Координисани инспекцијски надзори усмерени су ка објектима и делатностима које су и у овој актуелној ситуацији препознате као епидемиолошки ризици и то:  угоститељски објекти;објекти  за организовање свадби и других приватних прослава;јавни превоз;објекти за организовање спортских и рекреативних догађаја и сл.;и  тржни центри  и трговински ланци.

Инспекцијске контроле су настављене на подручју Републике Србије и Мачванског управног округа.

            С обзиром на врсту окупљања и очекиване ризике по безбедност инспектора односно комуналних милиционара,потребнo је обновити комуникацију  и непосредну сарадњу са надлежном полицијском управом ради ангажовања припадника МУПа, у циљу пружање подршке и безбедности у току рада свим републичким и локалним инспекторима.

            Начелници управних округа и даље су у обавези да у  сарадњи са руководиоцима санитарне инспекције и руководиоцима комуналне инспекције односно милиције,  изврше усклађивање планова рада, у односу на напред наведене приоритете надзора,на начин да људски ресурси буду рационално распоређени, сходно капацитетима.

С тим у вези начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневнoј комуникацији са руководством градова и општина са подручја Управног округа,а у  контроле су,на основу дописа Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид 19,од 12.јула 2021.године,укључени сви расположиви људски и материјални ресурси.

            Извештаји о спроведеним контролама свакодневно се  достављају Мачванском управном округу.

            Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише,чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине /.

            Од петка 30.јула  до понедељка 02.августа  контролисано је 741 објекат,а у надзору је учествовало 59 инспектора.Током надзора противепидемијских мера  инспектори нису утврдили неправилности.

            Од 19.марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ.Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs Сви заинтересовани могу поставити питања.

 

            Поред поштовања епидемијских мера,значајну улогу игра процес вакцинације грађана,који се спроводи како на подручју Републике Србије тако и у локалним самоуправама Мачванског управног округа.Последњих неколико дана на подручју Републике Србије расте број новозаражених ,а све више људи је на болничком лечењу.Здравствена струка упозорава да је четврти талас пред нама и  да ће на удару бити невакцинисана лица.Зато је неопходно  убрзање процеса вакцинације посебно популације млађе старосне доби.

 

 

 

 

                                                                                            Кабинет начелника

                                                                                             Владана Красавца

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH