ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

13.09.2021 Меркелова у опроштајној посети Београду – шта је учинила за Србију и Западни Балкан

Немачка канцеларка Ангела Меркел налази се у дводневној посети Београду у оквиру своје опроштајне турнеје. Председник Србије Александар Вучић захвалио је Ангели Меркел на свему што је учинила за Западни Балкан и Србију. Немачка канцеларка истакла је да су две земље, кроз године заједничке сарадње, дошле до отвореног односа, пуног поверења.

13. 09. 2021. 19:09

Меркел: Две земље дошле до односа пуног поверења

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је да су две земље, кроз године заједничке сарадње, заиста дошле до отвореног односа, пуног поверења.

"На том путу смо постигли низ резултата, иако је дугачак пут пред Србијом и земљама региона да би постале чланице ЕУ, што је наш заједнички циљ", рекла је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са Вучићем.

За отварање нових поглавља област правног система је важна за напредак, а председник (Вучић) је изнео планове и дао обећања, додала је Меркелова.

13. 09. 2021. 19:01

Вучић захвалио Ангели Меркел на свему што је учинила за Србију

На почетку заједничке конференцији за новинаре, председник Србије захвалио је канцеларки Ангели Меркел на свему што је учинила за Западни Балкан и Србију.

"Код нас захвалност не траје кратко и говорићемо исто и када не буде канцеларка", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је са немачком канцеларком разговарао о европским интеграцијама Србије и региона, усклађености спољне политике Србије са политиком Европске уније, о конкретним резултатима Берлинског процеса... 

У немачким компанијама у Србији ради више од 70.000 радника, а та земља је наш највећи спољнотрговински партнер, додао је Вучић.

Најавио је и долазак председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен како би се потписао уговор о ауто-путу Ниш–Мердаре. 

 

13. 09. 2021. 18:54

Радичевић: Меркелова је дошла да саветује

Ангела Меркел дошла је у Београд да саветује и можда да каже нешто што до сада није говорила, навео је Ненад Радичевић, дописник из Немачке, гостујући у специјалном издању емисије "Око", посвећеном посети одлазеће немачке канцеларке.

"Можда ће она сада рећи, веома отворено се заложити да Србија постане чланица Европске уније, до сада све је било у дипломатским формулацијама будући да је сама свесна да унутар ЕУ не постоји тај жар за проширењем, да постоји недовољно слоге око реформе и у самој Немачкој. Немачка је земља са најмањом подршком за проширење Европске уније, не толико због Балкана колико због искустава других земаља и евентуалног учлањења Турске које сада делује тотално невероватно и немогуће", наводи Радичевић.

13. 09. 2021. 18:51

Прибићевић: Реч је о куртоазној посети, даје јој се превелик значај

Мислим да се генерално овој посети даје превелики значај зато што је ово куртоазна посета, без обзира што је то немачки канцелар, навео је Огњен Прибићевић, некадашњи амбасадор Србије у Берлину, гостујући у специјалном издању емисије "Око", посвећеном посети одлазеће немачке канцеларке.

"Ми морамо стално да имамо у виду да она одлази за две недеље, да се дешавају избори на којима врло лако могу да дођу друге партије на власт и трећа ствар, по мени кључна – време се променило. Меркелова репрезентује једно време које је практично нестало. Трамп је са својом филозофијом и политиком симбол једног новог времена. Тако да мислим да је суштина наше стране да сагледа кључни ствар – да се време променило не само код нас већ и у Немачкој", оцењује Прибићевић.

13. 09. 2021. 18:47

Прибићевић: Балкан није био нити ће бити приоритет немачке спољне политике

Огњен Прибићевић, некадашњи амбасадор Србије у Берлину, наводи за РТС да Балкан није био, нити ће бити приоритет спољне политике Немачке.

"Приоритети су Европска унија, Сједињене Америчке Државе, Русија, Пољска као први комшија. Али изван тих приоритета је важно питање",  оценио је Прибићевић гостујући у специјалном издању емисије "Око", посвећеном посети одлазеће немачке канцеларке.  

13. 09. 2021. 18:38

Радичевић: Наследник Ангеле Меркел неће се много бавити Балканом сем ако не дође до веће нестабилности

Ко год буде наследник Ангеле Меркел, тешко да ће се бавити много Балканом, уколико, наравно на Балкану не дође до веће нестабилности, навео је Ненад Радичевић, дописник из Немачке, гостујући у специјалном издању емисије "Око", посвећеном посети одлазеће немачке канцеларке.

13. 09. 2021. 18:30

Вучић на Инстаграму: Никада нећемо заборавити колико је Меркелова помогла Србији

Председник Александар Вучић објавио је на свом Инстаграм профилу снимак са терасе Палате "Србија".

"Први поглед на Београд са терасе Палате 'Србија'. Никада нећемо заборавити колико је Ангела Меркел помогла Србији и целом региону. У част њеног доласка Београд је данас посебно леп", истиче се у објави уз видео-снимак.

13. 09. 2021. 18:27

Прибићевић: Меркелова била посвећена региону и Србији, тешко да ће исти однос имати и њен наследник

Огњен Прибићевић, некадашњи амбасадор Србије у Берлину, наводи за РТС да је немачка канцеларка Ангела Меркел имала велико интересовање за регион, посебно за Србију, и како каже, тешко да ће исти однос имати њен наследник.

"Ангела Меркел је са нама прошла један значајни део свог живота и уложила људски и политички капитал, енергију и тешко је да ће Србија у неком догледном времену имати неког ко ће толико бити заинтересован за ове догађаје без обзира ко ће бити изабран за канцелара", оценио је Прибићевић гостујући у специјалном издању емисије "Око", посвећеном посети одлазеће немачке канцеларке. 

13. 09. 2021. 18:10

Почео сусрет у четири ока са Вучићем

По уласку у Палату "Србија" почео је сусрет у четири ока Меркелове и Вучића за који се очекује да ће трајати око пола сата. По завршетку састанка, немачка канцеларка и председник Србије обратиће се новинарима.

 

13. 09. 2021. 18:00

Свечани дочек Меркелове испред Палате "Србија"

Ангела Меркел стигла је испред Палате "Србија" где јој је председник Александар Вучић приредио свечани дочек.

У склопу дочека, немачка канцеларка поздравила се са премијерком Аном Брнабић и појединим члановима Владе.

Следи разговор у четири ока са председником Вучићем. 

13. 09. 2021. 17:55

Радичевић: Меркелова одлази са популарношћу какву је ретко који канцелар имао

Ненад Радичевић, дописник из Немачке, наводи за РТС да ће Немци брзо прихватити неког новог али да Ангела Меркел одлази са популарношћу какву је ретко који канцелар имао после 16 година.

"Постоје генерацијебкоје гласају на изборима за Бундестаг који не памте време пре Ангеле Меркел. У том смислу, чини ми се да ће Немцима бити мало теже, а на европском нивоу баш због бројних неслагања Немачка моћ је попустила већ једно годину, две у смислу утицаја који је имала", навео је Радичевић гостујући у специјалном издању емисије "Око", посвећеном посети одлазеће немачке канцеларке.

13. 09. 2021. 17:50

Прибићевић: Одлазак Меркелове теже ће пасти пасти Европљанима него Немцима

Огњен Прибићевић, некадашњи амбасадор Србије у Берлину, наводи за РТС да ће одлазак Ангеле Меркел тешко пасти Европљанима због целе ситуације са Европском унијом, очигледне кризе и недостатка визије како и шта даље.

"Немцима ће бити лакше зато што постоји већ одређено засићење. Она је јако дуго на власти и просто постоји потреба за нечим новим, а генерално време се променило и у Немачкој и у Европи, систем вредности се променио. Живимо у новом времену које тражи нову врсту лидера и политичара", објаснио је Прибићевић гостујући у специјалном издању емисије "Око", посвећеном посети одлазеће немачке канцеларке.

13. 09. 2021. 16:11

Меркелова слетела на Аеродром "Никола Тесла"

Меркелову дочекало шест "мигова 29". Авион са немачком канцеларком Ангелом Меркел слетео је на Аеродром "Никола Тесла". Меркелову је дочекао председник Александар Вучић.

У делегацији која је дочекала канцеларку, једну од најмоћнијих политичара данашњице, били су амбасадор Немачке Томас Шиб и амбасадорка Србије у немачкој Снежана Јанковић. 

13. 09. 2021. 15:57

Вучић пред долазак Меркелове: Имам трему

Председник Србије Александар Вучић дочекаће немачку канцеларку Ангелу Меркел на београдском аеродрому "Никола Тесла", а како сам признаје, уз велику трему.

Вучић је на свом Инстаграм профилу објавио видео-снимак у којем је рекао да се налази у аеродромском салону, пола сата пред доласка канцеларке.

"Као и сваки пут када имам трему дошао сам много раније. Шетам између писте и салона. Мислим да сам 500 пута поновио за сваку немачку фабрику у Србији колико има запослених, колике су немачке инвестиције и колика је трговинска размена. Све детаље Бриселског и осталих споразума, а и даље имам трему и страх да нешто не забрљам", навео је Вучић.

Меркелова долази у Београд и регион на крају своје опроштајне турнеје у својству немачке канцеларке.

Немачка канцеларка борави у дводневној званичној посети Србији. 

Церемонија свечаног дочека биће уприличена испред Палате "Србија", саопштила је служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Први састанак канцеларке Меркел и председника Вучића планиран је одмах по свечаном дочеку, после 18 часова.

У фокусу разговора биће билатерални односи, економско-политички односи и питања европске перспективе.

Меркелова и Вучић ће разговарати у четири ока, а након тога најављене су изјаве за медије.

Вучић се од 2014. године са немачком канцеларком састао 16 пута. Почетком јуна 2014. године разговарали су у Берлину, три месеца касније у оквиру Берлинског процеса такође у Берлину, а потом је уследио долазак Меркел у Београд.

Исте 2015. године, 26. августа, двоје државника разговарало је у Бечу у оквиру Берлинског процеса, а само две недеље касније уследио је сусрет у Берлину.

У јулу 2016. састали су се у Паризу, у оквиру Берлинског процеса, а у марту наредне године у Берлину, као и у фебруару и априлу 2018. године.

Те године састали су се пет пута, поред та два пута у Берлину, председник Србије је са немачком канцеларком разговарао још у Софији, Хелсинкију и Паризу.

Наредне 2019. године састали су се три пута – у Давосу, Берлину и Њујорку, а 2020. одржали су видео-конференцију.

Одлазећа немачка канцеларка посетом Београду почиње мини балканску турнеју током које ће 14. септембра боравити у Албанији, где ће бити организован заједнички ручак са премијерима држава региона. 

 

 

Извор: РТС

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH