ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

27.09.2021 Саопштење начелника Мачванског управног округа

Саопштење кабинета начелника Мачванског управног округа преносимо у целости. Саопштење ни у појединостима ни у целости не одражава ставове медија Мачва Инфо. Мачва Инфо не сноси одговорност за  садржаје које добијамо од надлежних инстанци и објављујемо без цензуре, као саопштења у целости:       

Мере које је Влада Републике Србије, у складу са Одлуком Кризног штаба, донела 16.јуна,као и измене од 17.јуна 2021.године, са којима су све  локалне самоуправе Мачванског управног округа упознате даном доношења и даље се примењују.

Према подацима Кризног штаба  на подручју Републике Србије свакодневно се повећава број преминулих, заражених, хоспитализованих и  лица која се јављају на прегледе у ковид амбуланте. Повећање новооболелих присутно је и на територији Мачванског управног округа, па се епидемиолошка ситуација погоршава.

Да би спречили даљи раст броја оболелеих  морају се свакодневно спроводити надзори и промоција вакцинације како би што пре дошли до колективног имунитета.

Радна група за сузбијање вируса Ковид 19 упутила је хитан допис Управним окрузима  да се достави списак манифестација на територији Управног округа са условима под којима се манифестација може одржати, ради одржавања високог нивоа заштите од ширења Ковид 19.

Редовни надзори у примени епидемиолошких мера настављени су свакодневно,по утврђеној динамици.Без ограничења радног времена могу радити:апотеке (укључујући ветеринарске и пољопривредне апотеке); бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива;      трговински, угоститељски и други објекати који врше доставу хране; ординације и лабораторије у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарске ординације и лабораторије и сл. и  све радње-објекти у области трговине на мало- трговинске и друге радње, продавнице.

Од момента  ублажавања мера уочен је смањен број надзора,а  у највећем броју нису изрицане мере.На терену је евидентно да се мере не поштују и да је присутно њихово драстично кршење,што представља нереалну слику у односу на утврђено стање и предузете мере.

У складу са горе наведеним, сходно обавезама и одговорности Радне групе за сузбијање ширења вируса Ковид19 према Кризном штабу и Влади Републике Србије, као и због безбедности и сигурности грађана, а препознавши надолазећу непосредну опасност за здравље грађана због појаве новог Делта соја Корона вируса, налажено је  да се и надаље мобилишу сви расположиви капацитети ангажованих инспекцијских служби препознавањем делатности која носи ризик у овом тренутку са фокусом на контролу броја корисника и услова за обезбеђивање прописане дистанце у објекту сходно одредбама Уредбе Владе и Наредбе министра здравља.

Дописом Координационе комисије за инспекцијски надзор од 10.септембра 2021.године, потребно је појачати координисане надзоре у продуженим викендима 10.09. - 12.09.,16.09. - 19.09. и 23.09. - 26.09.2021.године.

Дана 17.септембра Координацина комисија за инспекцијски надзор доставила је информацију да се саветодавне посете тржишне инспекције изврше у објектима који се издају за организована славља ,а списак објеката у којима су извршене саветодавне посете благовремено достави надлежној локалној комуналној инспекцији/милицији ради наставка контроле објеката.

С тим у вези тржишна инспекција је доставила списак објеката у којима је извршена саветодавна посета који је прослеђен на даљу надлежност и поступање комуналној инспекцији/милицији у граду Шапцу, општинама Богатић, Љубовија и Коцељева. У дане 23.09. и 24.09.2021.године тржишна инспекција је на подручју поменутих локалних самоуправа извршила пет саветодавних посета у којима нису утврђене неправилности.

Потребно је контролисати и остале прописане мере.

Координисани инспекцијски надзори усмерени су ка објектима и делатностима које су и у овој актуелној ситуацији препознате као епидемиолошки ризици и то:  угоститељски објекти;објекти  за организовање свадби и других приватних прослава;јавни превоз;објекти за организовање спортских и рекреативних догађаја и сл.; тржни центри  и малопродајни објекти;објекти туризма.

С обзиром на врсту окупљања и очекиване ризике по безбедност инспектора односно комуналних милиционара,потребнo је обновити комуникацију  и непосредну сарадњу са надлежном полицијском управом ради ангажовања припадника МУПа, у циљу пружање подршке и безбедности у току рада свим републичким и локалним инспекторима.

Начелници управних округа и даље су у обавези да у  сарадњи са руководиоцима санитарне инспекције и руководиоцима комуналне инспекције односно милиције,  изврше усклађивање планова рада, у односу на напред наведене приоритете надзора,на начин да људски ресурси буду рационално распоређени, сходно капацитетима.

С тим у вези начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневнoј комуникацији са руководством градова и општина са подручја Управног округа,а у  контроле су укључени сви расположиви људски и материјални ресурси.

Извештаји о спроведеним контролама свакодневно се  достављају Мачванском управном округу.

Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише,чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине /.

Од петка 24.септембра до понедељка 27.септембра  контролисано је 822  објектa,а у надзору је учествовало 76 инспекторa.Током надзора противепидемијских мера  инспектори су утврдили 10 неправилности,које су се односиле на личну заштитну опрему корисника и личну и заштитну опрему запослених.

Од 19.марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ.Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs Сви заинтересовани могу поставити питања.

Поред поштовања прописаних  епидемијских мера,значајну улогу у сузбијању ширења вируса Ковид 19 игра процес вакцинације грађана.На подручју Републике Србије повећава се број преминулих, новозаражених, све је  више људи на болничком лечењу и лица која се јављају на прегледе у ковид амбуланте.Здравствена струка упозорава да је ситуација забрињавајућа.

                                                                                                                 

                                                                                                                    

                                                                                                   Кабинет начелника

                                                                                                    Владана Красавца

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH