ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

05.10.2021 Фејсбукови сервиси поново раде, квар отклоњен "ручно"

Шест сати је цео свет био без Фејсбука, Инстаграма, Месинџера и Вотсапа, компанија саопштила да је направљена грешка током унапређивања серверског софтвера.

Нешто после пет поподне у понедељак 4. октобра корисници у Србији приметили су да им не иду поруке преко Вотсапа, постови на Инстаграму и Фејсбуку и да не помаже ни ресетовање рачунара или мобилног телефона.

Врло брзо, преко других мрежа за комуникацију, највише Твитера и у локалном случају Вајбера, пронела се вест да није „до вас" већ да је све што има везе са Фејсбуком „пало".

Овакви падови нису ретка појава, али ретко трају дуже од једног сата и обично се дешавају само на деловима мреже.

Овога пута пао је систем у целом свету и опоравак је трајао чак шест сати, тек иза поноћи по локалном времену почеле су да стижу поруке и појављују се постови.

Фејсбук је убрзо издао саопштење да се не ради о хакерском нападу, већ да је грешка направљена на њиховој страни, током унапређивања софтвера који покреће сервере.

Тачније, мењали су поставку бекбоун рутера који конфигуришу размену информација између њихових дата центара, ту је направљена грешка која се потом каскадно преносила до сваког сервера који користе у свету.

Поједностављено, Фејсбук је променио „адресар" и онда га закључао изнутра, у подруму, уместо да га пошаље свима. А без новог адресара ниједан компјутер у свету не зна како да пронађе било који Фејсбуков сервис.

Марк Закерберг,
Марк Закерберг, "лакши" за шест милијарди

То значи да ни запослени у компанији, укљујучујући и самог Марка Закерберга нису могли да приступе сопственим сервисима укључујући и оне којима јавност нема приступ јер су им сви рачунари постали недоступни односно невидљиви.

Због тога проблем није могла да реши техничка подршка која то обично ради у сличним ситуацијама па сада ИТ стручњаци претпостављају да је екипа послата у Калифорнију да ручно ресетује сервере и врати их у пређашње стање и то је разлог зашто је блокада потрајала.

Фејсбук ово још није потврдио.

Цена ове самоблокаде није ниска, акције Фејсбука пале су за 4.9 одсто, само Закерберг је „лакши" за око шест милијарди долара, а ни остали деоничари нису одушевљени и то у веома непријатном тренутку за компанију.

Наиме, Фејсбук је одложио лансирање Инстаграма за децу јер су у јавност процурели интерни извештаји да Инстаграм лоше утиче на психу тинејџерки, а за недељу је најављен интервју бившег запосленог који тврди да је компанија свесна негативних утицаја које има на кориснике, али да их игнорише зарад профита.

Нагађа се и да ли овакав пад може да се понови и критикује се политика Фејсбука да све сервисе покреће са једног места што је и омогућило да сви стану истовремено.

Извор:РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/4538592/fejsbuk-instagram-blokada.html

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH