ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

05.11.2021 Priprema za test opšte informisanosti

Prijavili biste se za kviz, ali niste sigurni da posedujete dovoljno znanja? Konkurisali biste za Filozofski fakultet, ali ne znate da li možete položiti prijemni? Sigurno se pitate odakle možete da učite da biste postigli dobre rezultate. Odgovor je suviše komplikovan da bi stao u jednu rečenicu. Kada rešavate test opšte informisanosti, ne postoji knjiga ili skripta iz koje učite. Kako biste uspeli da ga položite, potrebna je duga priprema na “različitim frontovima”. Mi smo izdvojili šest saveta koji vam mogu pomoći da prođete test opšte informisanosti bilo da ga radite za kviz, fakultet, posao ili nekim drugim povodom.

#1 Znanje stečeno u osnovnoj školi je najvažnije

Mnoga pitanja na testovima opšte informisanosti uče se u osnovnoj školi. Ako ste redovno učili srpski jezik, matematiku, fiziku, istoriju, geografiju, biologiju, već imate potporu za dalju edukaciju. Osnove pravopisa i gramatike maternjeg jezika zaista treba da budu nešto što morate u svako doba da znate:

  • kako se piše ne znam (neznam ili ne znam), neću, nemoj, nisam, nemam;
  • kako se piše buduće vreme glagola čiji se infinitiv završava na -ći: reći ću (ne rećiću);
  • nazive i pitanja za sve padeže i slično.

Iz matematike napamet morate znati tablicu množenja, izračunavanje procenta, koji su prosti i koji složeni brojevi. Iz istorije “pod obavezno” je znanje o Prvom i Drugom svetskom ratu, otkriće Amerike, istorija Srbije i Jugoslavije i slično. Iz geografije morate da poznajete glavne gradove, zastave, planine, reke, mora. I da ne nabrajamo više, sigurno i sami znate šta spada u osnovno znanje.

#2 Pratite TV kvizove i posećujte pub kvizove (ako ste u mogućnosti)

TV kvizovi su zabavan način kojim se možete pripremiti za test opšte informisanosti. Popularni formati poput Slagalice i Potere, ali i online kvizovi pružiće vam odgovore na pitanja koja možda do sada niste znali. Ukoliko se u vašem mestu organizuju pub kvizovi, okupite ekipu i prijavite se. Videćete da se pitanja koja tamo budete čuli ponavljaju i na testovima opšte informisanosti.

#3 Čitajte knjige, dnevne novine, časopise, blogove, vesti sa portala

Čitajte sve što vam padne pod ruku! U dnevnim novinama, časopisima i na portalima, čak i ako vas nešto ne zanima, pogledajte naslove. Vesti iz sveta filma, muzike, religije ostaće vam negde u pamćenju kada budete morali da odgovorite na pitanja iz testa opšte informisanosti. Pregled rubrika kao što su kultura, sport ili politika neka vam postanu dnevna rutina. Sa druge strane, za čitanje knjiga potrebno je mnogo više vremena, ali time ćete svakako raditi na sebi i svom obrazovanju. Književni klasici, literatura nagrađivana Nobelovom, NIN-ovom ili nekom drugom nagradom i bestseleri često mogu biti inspiracija onima koji smišljaju pitanja za testove ili kvizove. Ne zaboravite i na enciklopedije!

#4 Pratite trendove i budite u toku na svim poljima

Najveći broj testova opšte informisanosti sadrži barem jedno pitanje koje se tiče aktuelnih dešavanja. To može da bude neko političko pitanje (ko je novi premijer Austrije), ko je dobitnik Oskara za najbolju mušku ili žensku ulogu, ko je najviše nedelja proveo na prvom mestu ATP liste, kako se zove poslednji single pevačice Adel... Pratite vesti na televiziji, bar onoliko koliko je potrebno da budete u toku. Pričajte sa ljudima na različite teme, značiće vam!

#5 Gledajte kvalitetan obrazovni program na TV-u

Dok se opuštate uz TV, možete da saznate mnogo toga zanimljivog što će vam biti od koristi za test opšte informisanosti. Osim gledanja televizije, sigurno ste korisnik neke društvene mreže. Pratite edukativne stranice i profile i sigurno ćete naučiti mnogo toga novog. YouTube je odlično mesto za saznavanje putem video snimaka ili animiranih edukacionih videa.

#6 Rešavajte svaki test opšte informisanosti koji nađete na internetu

Testove opšte informisanosti možete potražiti na internetu. Na sajtu startuj.com postoje testovi iz poznavanja jezika, društvenih i prirodnih nauka. Isto tako ima ih i na sajtu Akademije Oxford. Možete da instalirate neki kviz na telefonu i da rešavate dok ste u prevozu, u čekaonici ili pred spavanje.

Opšta informisanost se ne stiče preko noći, već se gomila godinama. Ukoliko vas očekuje polaganje testa opšte kulture, pored znanja, oslonite se na logiku i intuiciju. Niko ne može baš sve da zna, ali ako pratite ove korake sigurno ćete biti jedni od najboljih.

S.S.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH