ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

28.10.2022 Zanatstvo u 21. veku - kada se vekovima stari zanati pretvaraju u tehnologiju

Stotinama, ako ne i hiljadama godina, zanatsko umeće je pravilo proizvode koje i danas poznajemo, koristimo i volimo. Počev od tkanja i šivenja tekstila koji nosimo i kojim ukrašavamo svoje domove, pa do umetnosti pravljena vina i sireva.

Svaka generacija je nadograđivala veštine i znanja one prethodne, prilagođavajući se potrebama potrošača, ali i novoj tehnologiji. Ova sposobnost prilagođavanja je ono što je takvim zanatlijama omogućilo da prežive i napreduju tokom perioda preokreta - kao što je bila skorašnja pandemija COVID-19.

Novi trendovi su doveli do toga da je fakultetska diploma ne samo poželjna, već i neophodna. Između visokog obrazovanja i ubrzanog razvoja tehnologije, moramo se zapitati - a gdje je u svemu tome zanatstvo?

Mašine preuzimaju poslove

Zbog posledica pandemije korona virusa, milioni Amerikanaca su izgubili svoje poslove, a mašine i roboti su ih zamenili velikom brzinom. Zbog mašina su poslovi zastarevali već vekovima - mašina za predenje je zamenila tkalje, dugmad u liftovima operatere liftova, a internet je smanjio obim posla turističkih agencija.

Po nekim predviđanjima, roboti bi mogli zameniti čak 2 miliona radnika u proizvodnji do kraja 2025. godine. Pitanje se samo nameće - da li će nam kvalitetni radni kombinezoni više biti potrebni?

Automatizacija i robotizacija najviše ugrožava radnike sa nižim nivoom obrazovanja i one koji obavljaju rutinske zadatke - kao što su kasiri, ali i neke sa višim nivoom obrazovanja - knjigovođe i računovođe.

A kakvo je stanje kod nas?

Zanatlija je sve manje, ali su i plaćeniji

Poslodavci u Srbiji najteže dolaze do zanatlija, pa i pored toga što ti poslovi donose visoku zaradu, interesovanje je sve manje za iste. Zanatska zanimanja u našoj zemlji su godinama deficitarna, a potrebe za tom vrstom usluga su sve veće.

Na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme, najteže je doći do radnika iz oblasti ugostiteljsva i građevine, ali i nege i lepote. Pri izboru školovanja, mladi sve češće upisuju fakultete i opšte smerove, ali se čini da se situacija okrenula u korist zanata, makar kada govorimo o Srbiji.

Da li Srbiji preti odliv majstora?

Osim mladih i obrazovanih o odlasku iz Srbije sve više razmišljaju i oni koji su talentovani za neki zanat. Prvi razlog je taj što su neke evropske zemlje, a pogotovo skandinavske, olakšale dobijanje radnih dozvola zanatlijama i tehničarima raznih struka.

Veliki broj majstora je otišao u inostranstvo u potrazi za boljim životnim standardom, kao i za većom novčanom naknadom. Nameti države, porezi i obaveze koje majstori plaćaju kao prijavljeni su izuzetno visoki, dok tražnja za njihovim uslugama nikada nije stabilna, što je još jedan razlog odliva majstora.

Cene majstorskih radova u Srbiji ubrzano rastu i nisu srazmerne platežnoj moći građana. A glavni razlog tome je upravo odnos ponude i tražnje.

Naime, postavljanje kvadrata pločica keramičarima se plaća 10 do 15 evra, a materijal se posebno naplaćuje. Što se tiče stolarskih radova, postavljanje PVC prozora i vrata po kvadratu košta od 120 evra pa naviše, dok stolarski radovi po narudžbini iznose 40% pa naviše od cene celokupnog materijala neophodnog za te radove.

Zakon o zanatstvu

Nacrt Zakona o zanatstvu je više puta bio na javnoj raspravi, ali nije ušao u skupštinsku proceduru. Ovaj zakon bi do detalja opisao kako se izučava zanat, sprovodi praksa i koje mogućnosti za zaposlenje pruža.

Nacrt ovog zakona je napisan po ugledu na nemački, a stručnjaci smatraju da bi, između ostalog, doprineo i borbi protiv sive ekonomije. Srbija je, inače, imala Zakon o zanatstvu još pre 170 godina. Danas se reč zanatlija ne pominje ni u jednom zakonu, tako da zanatlije svoj rad mogu da garantuju samo svojom imovinom.

Zakonom o zanatstvu bi bio rešen i problem sistema obrazovanja, a takođe bi postojala i obaveza da svaki zanatlija ima sertifikat, to jest potvrdu da zna da radi određeni posao.

Kada će roboti preuzeti naše poslove?

Već denecijama roboti rade sa nama rame uz rame. U automobilskoj industriji, na primer, oni su dugo bili najprecizniji i najpouzdaniji zavarivači i moleri. Sa eksplozijom veštačke inteligencije, roboti počinju da preuzimaju sve složenije zadatke.

Verovatno ste i sami primetili koliko su vam online kupovina i samouslužna kasa olakšala kupovinu i koliko vam je vremena uštedela. Na prvi pogled izgleda kao da je olakšala posao i samim kasirima, ali kakav će rezultat ovoga biti na dugi rok?

Da li će roboti polako početi da preuzimaju poslove jednog po jednog kasira, molera, pa čak i hirurga? Iz svega što ste do sada pročitali, možemo zaključiti da će Srbija i celi Balkan morati da sačekaju još neko vreme pre nego roboti zavladaju u većini delatnosti.

Situacija je takva da smo u deficitu sa zanatlijama, što, u ovom trenutku, ima i prednosti i mana.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH