ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

23.09.2023 Разумемо ли какви трагови остају за нама на мрежи?

Разумевање трагова који остављамо на интернету је кључно за безбедност и одговорну употребу интернета. Од изузетне важности је објаснити детету важност приватности на интернету и научити их да буду опрезни у вези с дељењем личних информација, попут имена, адресе, школе или телефонског броја.

Као делотворно се показало да детету треба демонстрирати како се њихове активности на интернету могу пратити, укључујући претрагу, прегледане странице и постове на друштвеним мрежама. То можете илустровати помоћу алата за претрагу или историје прегледа. Потом разговарајте о томе како дигитални трагови могу имати дугорочне последице. На пример, објасните како нешто што поставимо на интернету може остати тамо заувек и утицати на будуће прилике, укључујући посао, образовање или друге животне ситуације.

Делите стварне приче о људима који су доживели позитивне или негативне последице због својих дигиталних трагова. То може помоћи детету да боље разуме стварне импликације. Ако дете доживи негативно искуство или наиђе на непријатељске или неприкладне коментаре онлине, подржите их. Разговарајте о томе како могу одговорити или пријавити такво понашање.

Поставите јасна правила о томе шта је прихватљиво делити онлине и како се понашати према другима. Дефинисање граница може помоћи детету да развије одговорно онлајн понашање, а ако дете користи друштвене мреже, научите их како поставити приватност и контролишите ко може видети њихове информације и активности.

Подстичите дете да гради позитиван дигитални идентитет. Ово укључује дељење корисних информација, учествовање у конструктивним дискусијама и неговање онлине присутности која одражава њихове вредности.

Кроз отворене и континуиране разговоре, можете помоћи детету да створи свест о дигиталном трагу и развије одговоран приступ коришћењу интернета.

 

 

Ставови изнети у подржаном медијсkом пројеkту нужно не изражавају ставове органа kоји је доделио средства. пројекат "Заштитимо децу на интернету“, суфинансиран је из буџета Општине Богатић у 2023. години.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH