ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

22.11.2023 Прекомерно коришћење телефона може успорити развој говора

Из године у годину све је већи број деце која имају проблема с муцањем, школским постигнућем, пажњом, хиперкинетичким и поремећајима из аутистичног спектра, а скоро трећина деце млађе од три године има тешкоће у психофизиолошком и развоју говора.

Од раног развојног периода деца су све више изложена дуготрајним видео-садржајима. Таблети и мобилни телефони родитељима често служе као замена за вербалну размену с дететом, која подразумева и друге облике размене попут визуелне, тактилне и емотивне. Сам стил савременог живота, постављање високих професионалних и економских циљева, свакако смањује контакт родитеља са дететом, што битно утиче на општи психомоторни развој, истичу стручњаци.

Родитељи могу да се обрате логопедима или дефектолозима уколико имају било какву сумњу или несигурност, ако дете не реагује на звуке, не прати родитеља погледом, не показује интерес за предмете или их истражује на необичан начин, касни с проговарањем, ако је дететов развој моторичких способности успорен, ако није заинтересовано за играчке. Алармантно можее бити и ако малишан не реагује на налоге родитеља или је незаинтересован за говор околине, ако муца или је његов изговор неразумљив за окружење.

Данас је веома тешко васпитавати децу да не буду зависна од мобилних телефона и таблета, али да живе у таквом времену да се од технологија не може “побећи”. Нажалост, некада је лакше укључити телефон, таблет или ТВ како би се завршиле ситне и свакодневне обавезе, али лакше не значи и боље. Због тога је савет родитељима да  се труде да што више времена проводе са децом играјући разне игре у којима ће им развијати машту.

 

 

Ставови изнети у подржаном медијсkом пројеkту нужно не изражавају ставове органа kоји је доделио средства. пројекат "Заштитимо децу на интернету“, суфинансиран је из буџета Општине Богатић у 2023. години.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH