ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

13.02.2017 Vinograd – Oaza ljubavi i mira

Vinogradarstvo u Srbiji je razvijena grana poljoprivrede, a kvalitet vina počiva na velikom broju malih proizvođača. Vinogradari znaju da je za dobro vino neophodno pravo zemljište, kvalitetna vinova loza i dovoljno sunca. Pravoslavci Svetog Trifuna smatraju kao zaštitnika polja i useva, a naročito ga cene i slave upravo vinogradari. U Mačvi je sve više onih koji se bave uzgojem vinove loze i proizvodnjom grožđa i vina. Branislav Mijatović Zera iz Sovljaka vinogradarstvom se bavi već deceniju i u svom vinogradu uz puno ljubavi uzgaja oko 300 čokota.

“Sve što se radi treba da se radi s puno ljubavi. Ja kad dođem u svoj voćnjak i vinograd ja prvo poljubim ili voćku ili vinovu lozu. Poznato je da je vino piće bogova, pa se u znak zahvalnosti Svetom Trifunu, zaštitniku vina, toga dana poziva sveštenik da osvešta vinograd, odseku dve, tri grančice i zalije vinom, da bi godina bila blagorodna i domaćin zdrav”, rekao je Branislav, meštanima poznatiji kao Zera.

Pored vinove loze, Branislav na svom neobičnom imanju na kraju sela uzgaja i razne vrste voća. Od ranog proleća do kasne jeseni na svom ranču ubira jagode, maline, trešnje, breskve, kajsije, jabuke, kruške, šljive, vodeći računa da stare i autohtone sorte ne odu u zaborav.

“Preporučio bih mladima da se bave voćem i vinogradom, to je naša tradicija, pre svega je zdravo, a dobra je i za  rekreaciju. Na mom ranču je zasađeno oko 30 ari voća i ja se trudim da svakom stablu posvetim dovoljno pažnje i nege u toku cele godine”, dodao je Zera.

Uz stari ambar, poljsku furunu i đeram, ovaj Mačvanin u svojoj oazi  pronalazi zadovoljstvo u negovanju i održavanju svog vinograda i voćnjaka i s ponosom priča o svom domaćem vinu, koje je, kako kaže, bolje od svih vina koje je probao.

Mira Kovačević

 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH