ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

28.06.2015 Rekonstrukcija spomen-kosturnice u Dublju

U okviru obeležavanja velikih jubileja, 200 godina od Boja na Dublju i 100 godina od početka Velikog rata, u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Dublju u toku je rekonstrukcija spomen-kosturnice posvećene izginulim ratnicima u Prvom svetskom ratu.

U njoj se nalaze posmrtni ostaci 92 srpska i 156 češko-slovačkih vojnika koji su se borili na strani Austrougarske. Hram u Dublju izgrađen je 1935. godine, rađen je pod uticajem moravskog stila, kao i spomen-kosturnica, koja je prvi put rekonstruisana 1979. godine.

Obnovljena je i spoljašnja fasada crkve, koja ove godine navršava osam decenija postojanja.

U porti hrama u toku je izgradnja smonen obeležja posvećenog izginulim ratnicima u svim oslobodilačkim ratovima. Privodi se kraju i postavljanje kovane ograde na postojeće stubove od sige.

U Dublju ove godine sve protiče u znaku jubileja i priprema za centralnu svečanost, obeležavanje 200 godina od Boja na Dublju. Pa stoga svi bogougodni radovi u porti hrama, imaju za cilj očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa ovog kraja.

N.Isaković

 

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH