ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

11. Feb. 2015 SLOBODAN GALE ZABLAĆANSKI: Slike koje mirišu na grožđe

Vino i umetnost od pamtiveka “idu ruku pod ruku”, a piće bogova oduvek inspiriše umetnike. Slikaru Slobodanu Zablaćanskom agio zografu iz Glušaca vino je istovremeno i boja. Starom, gotovo zaboravljenom tehnikom slikanja vinom, u doba renesanse u Italiji poznatoj kao vinorel, u ateljeu ovog umetnika nastale su brojne slike. Oslikani na papiru na grožđe mirišu sveci, livade, violine, ptice….

Umetnik se priprema za slikanje tako što vino iz boce presipa najpre u dekanter, a potom “boju” umesto na paletu sipa u čašu. Dok slika ne spira četkicu već višak vina skida usnama, a u pauzi ispija ili nazdravlja radoznalim posmatračima!

- Slika vremenom sazreva, kao vino u bačvama ili u boci. Pigmenti boje se menjaju, ali ne blede. Zato je slika na iznenađenje laika koji pitaju koliki je njen vek - trajna. Štaviše, kada na završenoj slici vinski tonovi pređu u sepiju, ona je zrela i blista punim sjajem i pleni lepotom - priča umetnik.

Materijal za rad nabavlja kod svojih prijatelja vinara. Šardone, Merlot, Burgundac ili Sovinjon, crveno, crno, za ne verovati i belo vino, majstorskom rukom naneto na papir daje tonove koji bude radoznalost i od kojih zastaje dah. Sa kompozicije se šire toplina i spokojstvo prelepih nijansi vinskih tonova. Sa posebnim ponosom pokazuje sliku Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, koju je u vreme boravka na Hilandaru slikao miskom hilandarskih vina.

 Kolekciju od 45 vinorela krajem januara izlagao je na četiri lokacije Parizu u okviru manifestacije “Dani Svetosavlja”. Tamo se, osim slikama rađenih vinom, predstavio i somelijerskim veštinama uparivanja vina i sireva. Naše iseljenike, ali i Francuze oduševila je kombinacija srpskog Šardonea i kozjeg sira u hrastovoj kori, sa plesnima, čubrom i tartufima kojeg mu je za daleki put i predstavljanje u "gradu svetlosti" spremio komšija Momčila Budimirović.

- Momčilov sir je zasenio poznate francuske sireve. Sa razlogom je na Sajmu turizma i hrane pre dve godine poneo titulu “Robna marka iz Srbije” - dodaje Zablaćanski.

Kombinacija različitih ukusa, vina, sira, voća i povrća je egzibicionizam koji znatiželjni i hrabri rado prihvataju. Somelijer Slobodan Zablaćanski ih vodi do neotkrivenih nijansi ukusa i tonova, dokle su sami spremni da se prepuste. Na balkanskom prostoru, priča, čuvena je kombinacija vina, sira i čokolade.

- Jednostavno je, mada i čudno kada se izgovori ova kombinacija. Ali, nije nimalo lako upariti ove ukuse. Posebna je “tajna” u čokoladi koja mora da sadrži bar 70 posto kakaoa - upoznaje nas iskusni somelijer.

Ovaj neobični umetnik, tek što je stigao iz Pariza, pakuje slike, vino i sireve za predstojeću izložbu u atrijumu Bečke filharmonije. Potom će slike od vina i najneobičnije kombinacije srpskih vina i sireva pokazati u galerijama u Cirihu i Amsterdamu. 

D.Grujić

GRAĐANI REPORTERI

2. Sep. 2017Predlog za rešavanje uzroka zagadjenja pijaćih voda – Građani Reporteri: Ivana Jović

Prateći objave na portalu Mačvainfo pročitala sam da postoji problem pijaće vode u Glogovcu i Crnoj Bari. Objašnjenja koja sam ...

29. Aug. 2017Građani reporteri: Problem sa psima lutalicama u Crnoj Bari

U Crnoj Bari već neko vreme postoji problem sa psima lutalicama. Pre nekoliko dana 5 ili 6 pasa lutalica napravilo ...

22. Aug. 2017„Ђидо“ стигао из Швајцарске

Фолклорни ансамбл „Ђидо“ вратио се са великог фестивала из Швајцарске богатији за још једно велико искуство, како по организацији фестивала, ...
 
VRH