ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

12.02.2015 PRIČA O NASTANKU LOGOTIPA „HAJDUČKIH VEČERI“ I PRVOM PLAKATU U KOLORU

U Kulturno-obrazovnom centru čuvaju originalni plakat za „Hajdučko veče“ održano 7. avgusta 1971. godine. Ovaj plakat nije običan, već je pravo umetničko delo. Uz to, sve do sada skrivao je svoju tajnu priču prepunu nepoznatih, a zanimljivih detalja.

 

Pođimo redom. U to doba u Bogatiću je radila štamparija, ali se nije štampalo „u ofsetu“ već su slova za plakat najpre slagana olovom u slagačnici, a potom otiskivana na papiru. Entuizijasti koji su u to vreme bili angažovani u Zajednici Domova kulture, Pozorištu „Janko Veselinović“ i u Mačvanskoj slikarskoj školi dosetili su se kako da naprave pravi, veliki  plakat i to - u koloru.

 

Milivoje Martinović je preuzeo na sebe ulogu da osmisli idejno rešenje za zaštitni znak „Hajdučkih večeri“. Kako iz razumljivih razloga nema slika Jankovih hajduka, za poziranje je pozvan glumac-amater Revizor Nešić, koga su do smrti svi znali i kao Vecu. U  domu kulture Martin je naslikao konture pomoću projektora, a kako pričaju svedoci tog događaja, on je osmislio pozu i garderobu, koju je kao i druge rekvizite pronašao u fundusu Pozorišta. Revizor je, naime, igrao ulogu vodeničara Deve u predstavi „Hajduk Stanko“ koju je Pozorište ranije imalo na repertoaru, pa je i za ovu priliku obukao opakliju od ovčije kože i čakšire, oko pojasa je imao vuneni pojas, na nogama kratke vunene čarape i domaće opanke sa kljunom na sredini,  a na glavi imao šubaru. Imitirajući hajduka, obgrlio je staru pušku „Šišanu“.

 

Martinov crtež hajduka, odnosno Revizora Nešića, poslužio je za prvi  plakat u boji, koji nije štampan već je, za neverovati, slikan ručno. Ne zna se ko je sve učestvovao u tome niti koliko je ukupno plakata oslikano. Ovaj, pronađen u Kulturno-obrazovnom centru slikao je, kako piše u krajnjem levom uglu „slikar Dejan“. Pretpostavlja se da je reč o Dejanu Kojiću. Plakat,odnosno slika, otprilike je veličine metar sa sedamdeet centimetara. Nije poznato kojim je bojama slikan.

U celu priču bio je uključen i glumac Raša Vukomanović, koji se oduvek, do kraja života, bavio sito štampom, ustvari ne samo njome već je i sam osmislio brojna idejna rešenja pa ih prenosio na diplome, plakate, zastavice, majice.... Precrtavajući Martinovog hajduka, Raša je izradio nalepnice koje su služile kao ulaznice za goste „Hajdučkih večeri“.

 

Martinov crtež do danas je ostao osnova logotipa „Hajdučkih večeri“. Od tada do današnjih dana modifikovao ga je kako je ko stigao, iako se u vreme savremene tehnike štampanja bez ikakvih problema mogao koristiti baš onakav kakav je na plakatu koji smo pronašli. Na Martinovom crtežu se „sve vidi“, a na crtežu koji je u osnovi modifikovanih logotipa, pa i sadašnjeg, dominiraju konture i ne vide se jasno detalji portreta koji, van svake sumnje, pripada glumcu-amateru, pokojnom Revizoru Nešiću - Veci.

 

Priča o oslikanom plakatu za „Hajdučke večeri“ održane 7. avgusta 1971. godine je više od sećanja na početke organizovanja ove manifestacije. Zabeležili smo je kao uspomenu na ljude koji više nisu među nama, a koji su svojim entuzijazmom tabali puteve sa kojih smo, nažalost skrenuli i - zalutali./D.G./

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...
 
VRH