ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

16.07.2016 Čuvari starih zanata – sarač Predrag Gluvaković

Sarač je stari srpski zanat, nekada izuzetno rasprotranjen i u Mačvi. Sarač je zanatlija koji izrađuje predmete od kože, pre svega amove, oglavine, sedla, opasače, kajase, futrole za vatreno oružje,  bičeve, novčanike i drugo. Konjska oprema se izrađivala od vremena kada su se konji počeli koristiti za jahanje i vuču. Pre ere industrijalizacije, svaka kuća imala je radne konje i volove  sa kojima se obrađivala zemlja. Kao što danas postoje mehaničari za automobile, tako su tada kolarski i sarački zanati bili veoma zastupljeni i neophodni za svakodnevni život. Zato je danas jаko redаk i nа izdаhu, jer industrijskа proizvodnjа u potpunosti zаmenjuje potrebe nekаd neophodnih sаrаčkih rаdionicа.

Ipak, dugu tradiciju porodičnog posla uspešno neguje sarač Predrag Gluvaković – Peđa iz Bogatića, koji je kako kaže, zanat naučio od oca.

Punih dvadeset godina se bavim ovim poslom, od svoje jedanaeste godine. Trudio sam se da uđem u sve pore zanata i da proniknem u njegove tajne. Iako sam ga usavršio, čovek nikada ne može reći da zna sve, jer svaki dan nauči nešto novo“, priča za Mačva Info sarač iz Bogatića – Peđa Gluvaković.

Danas se ovaj zanat u odnosu na neka prošla vremena razlikuje po načinu izrade i materijalu.

Pre se mnogo lakše dolazilo do sirove kože, koja je bila  kvalitetnija nego ova sad. U Rumi je nekada bila kožara najčuvenija na Balkanu, ali mogla se nabaviti i u Šapcu. Danas se kožom snabdevamo uglavnom u Beogradu, kvalitet je dosta lošiji, pa se neretko dešava da je moramo dodatno ojačavati gurtnama. Ali i pored toga, kvalitet finalnog proizvoda je dobar i po njemu su i moji proizvodi čuveni u celoj zemlji. Cena je prihvatljiva za današnje uslove, pa je zaljubljenicima u konjički sport oprema danas mnogo dostupnija nego pre, kada se moralo odvojiti mnogo više novca za kupovinu“, objašnjava Gluvaković.

U njegovoj porodičnoj radionici najviše se pravi oprema za konje - amovi, sedla, oglavine, uzde, kajasi, korbači i drugo. Iako se još uvek koriste stari alati poput: mašina za mašinsko i ručno šivenje, šila, noževi, sečiva, makaze, zumbe i kalupi, tajne zanata su ipak u veštini majstora, načinu izrade i idejnom  rešenju za ukrase i detalje.

Svaki sarač ima svoj stil i način izrade, što se uz rad stiče i usavršava. Nove ideje nastaju svakodnevno, naročito u situacijama kada popravljam staru opremu, pa se pri tom trudim da neke stvari poboljšam i ulepšam“, dodaje Gluvaković.

Njegove paradne amove i oglavine sa ukrasima i detaljia danas pronose uglavnom lipicaneri na fijakerijadama širom Srbije. I svaki je poseban i jedinstven baš kao i konji, posebno pripremani za takmičenja i parade. Mnoštvo sportske opreme koristiti se i u galopskom sportu, ali je tržište prepravljeno novim proizvodima iz fabričkih postrojenja, često uveženih iz drugih država. Miris kože u Peđinoj saračkoj radionici, podseća na neka davna vremena i život u kojem su dobri konji i ukrašeni amovi, značili više nego danas skupoceni automobili. Iako zanat sve teže nalazi  naslednike, ostaje nada da će ipak pronaći put do mladih i veštih ruku, koje će ga bar još neko vreme sačuvati od zaborava.

 

 

 

 

 

N.Isaković

 

 

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva"
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH