ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

19.09.2016 Čardak stariji od sela

"Nema veće ravnice u Srbiji od Mačve....Ona je bogata cura. Sve što se u njenu crnu utrobu baci donosi bogata ploda”, zapisao je Janko Veselinović, a ti plodovi i danas u Mačvi smeštaju se u čardake i ambare stare vekovima. Jedinstven način gradnje i obrade drveta, u vreme kada se sve radilo ručno, samo govori o veštini prvih neimara čija dela, ne samo da uspešno odolevaju zubu vremena, već služe svrsi koju su prvobitno imali. 

Jedan od najstarijih objekata u Mačvanskom Metkoviću je čardak sa prepletom od vrbovog pruća i hrastovih greda. Dok selo nije bilo ušoreno, živelo se u potesu zvanom “Kućišta”. Kada je počelo ušoravanje Mačve, koje je trajalo od 1845. do 1855. godine, svi drveni objekti premeštani su na legama koje su vukli volovi. Tako je u Metković prevučen čardak, kao i druge građevine poput ambara i mlečnica.

Moja želja je bila da od zaborava sačuvam naše stare, ručno rađene građevine prvih neimara. Za čardak sa vezom od vrbovog pruća, oni koji pamte kazuju da je jedan od najstarijih objekata u selu. Podzidan je i pokriven crepom, ali drvena konstrukcija do danas je ostala sačuvana”, priča Miodrag Vujić, vlasnik Etno sela “Mačvanski konak”.

Mile Pavlović u svom domaćinstvu ima podzidan čardak star preko sto godina. I danas u njega odlaže kukuruz, a kako kaže, od svog oca je slušao priče o njegovoj izgradnji.

Sve se radilo ručno sa pravljenim alatom. Hrastovo stablo se uspravi, jedan odgore zameće testerom, a dvojica odozdo vuku. Tako su se pravile grede, letve i daske. Dok se još nisu kovali zakivci, veza je pravljena od vrbovog pruća. Venci su zdravi i nigde nije truo”, kaže Mile, koji će i ovogodišnji rod kukuruza smestiti u najstariji objekat u domaćinstvu.

Na isti način su se gradili ambari, mlečnice i drugi pomoćni objekti. Danas su oni retki i mogu se naći u tek po nekom domaćinstvu u Mačvi. Svedoče o veštini prvih neimara, starim zanatima, ali i o vremenima kada se živelo u prirodi i od prirode.

N.Isaković

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...
 
VRH