ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

05.12.2016 Живот у Христу - једини прави пут овоземаљским светом

"Живот у Хирсту" је једини прави пут за који се верујући човек може одлучити. "Живот у свету овоземаљском" је пут по рођењу дат, пут искушења, греха, патње и вечитог антагонизма. Бог и свет су супротности, неспојиве и далеко одвојене. Сами за себе су два господара, и, како је говорио Христос, служити оба нико не може. Ако се неко приближи једноме, он мора да се удаљи од другога, ако заволи једнога мора да замрзи другога.

"Наше очи не могу истовремено гледати горе и доле, наш ум не може мислити истовремено о небеском и земаљском; наше срце не може истовремено волети Бога и свет, или једно или друго, зато што је оба заједно немогуће волети. Нико не може два господара служити – Бога и мамона. Први разлог је у томе да Бог захтева за служење целог човека, и свет такође захтева целог човека да му служи. А бити потпуно и тамо и овде, човеку је немогуће. Други разлог што је цео Закон Божји потпуно супротан закону света, јесте у томе сто је немогуће покоравати се потпуно супротним законима. Због та два разлога, немогуће је да неко служи два господара: Бога и свет", о антагонизму Бога и света записао је Свети Илија Мињати.

Божији закони заповедају да волимо ближње своје  као себе саме и више од тога, да волимо самога непријатеља и добро чинимо томе који нам је учинио зло. А закон света нас својим антагонизмом често присиљава да не препознамо љубав према најближима. У тешким временима, када се "семе греха најлакше прима", неретко се дешава да брат замрзи брата, син оца,  а некад нажалост  и више од тога.

Божији закон говори да будемо милосрдни, да помажемо понизнима и исказујемо самислост, док  свет заповеда да будемо похлепни и шкрти, да не маримо за потребе других, и свему  томе краја нема, ако је у сагласности са законима света земаљског.

Бог захтева од нас истину, а за свет нема ничег толико мрског као што је истина. Због тога је, истински и са Божијом мудрошћу, Христос рекао : “Духа Истине којега свијет не може примити јер га не види нити га познаје, а ви га познајете јер у вама стоји и у вама ће бити, зато што свет жели смутње, сплетке, ласкања и лажи".

Отуда и у Светом јевађељу по Луки стоји: "А ништа није сакривено што се неће открити, ни тајно што се неће дознати. Зато, оно што у мраку рекосте, чуће се на видјелу; и што на ухо шаптасте у одајама, проповиједаће се на крововима.

А кажем вама, пријатељима својим: Не бојте се оних који убијају тијело и потом не могу ништа више учинити. Него ћу вам указати кога да се бојите: Бојте се онога који, пошто убије, има власт бацити у пакао; да, кажем вам, њега се бојте".

Бог жели да се поштује правда, да се зло обуздава, да се поштује врлина, слави ред, да би свако добијао по заслугама и управљао према могућности. Свет жели да царује неправда, да на престолу порок седи, а да врлина лежи у ђубришту, да би самољубље преовладало да свим управља неред и разарање, записао је Свети Илија Мињати, упозоравајући да  Бог хоће скромности , чедности, доброте и трпљења, а свет – потпуно супротно – гордости, разузданости, мржње и гријехова. Због тога је Закон Божји, тај уски пут врлине која води ка Царству Небескоме, а Закон света је тај широки пут греха који води ка вечној патњи. Због свега реченог, човек не може имати два господара, пута средњег нема, или ће се приклонити свету или Царству небеском, својим духом и делом.

Зато нас свети оци уче животу духовном и богоугодном. Уче нас да препознамо Бога у себи, да живимо "Живот у Христу", јер је то једини прави пут. Живот овоземаљски је пролазан, а дела човекова су вечна. Живот према законима Божијим је спас, којим ће нас Бог наградити.

"Не продаје ли се пет врабаца за двије паре? И ниједан од њих није заборављен пред Богом. А у вас је и свака длака на глави избројана. Не бојте се дакле; ви сте бољи од много врабаца.

Него вам кажем: Који год призна мене пред људима, признаће и Син Човјечији њега пред анђелима Божијим; А који се одрече мене пред људима, тога ћу се одрећи пред анђелима Божијим. И сваки који рече ријеч против Сина Човјечијега, опростиће му се, а који похули на Светога Духа неће му се опростити.

А кад вас доведу у синагоге и пред началства и власти, не брините се како ћете или шта одговорити или шта ћете казати; Јер ће вас Свети Дух научити у онај час шта треба рећи", записано је у Светом јеванђељу по Луки.

Када човек прими свете тајне и ако је дух његов у стању да их разуме, лако ће схватити којим путем треба кренути. О овоме је говорио преподобни Антоније Оптински: "Какав те год јад снашао, каква те год непријатност срела, реци себи: „Истрпећу Исуса Христа ради!“. Само то кажи и биће ти лакше. Јер је име Господа Исуса Христа моћно. Њиме све непријатности тихну, демони ишчезавају, па ће нестати и твоја чамотиња, умириће се твоје малодушје, када будеш понављао Његово преслатко Име. Господе, дај ми да видим сагрешења своја! Господе, дај ми трпљење, великодушност и кротост“.

Чула виде, памет  разуме, срце верује, а дух је једини који може примити веру Христову и тело умолити да "Живи у Христу".

 

Н.Исаковић

Пројекат "Мачва Инфо" суфинансиран је из буџета Општине Богатић - "Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства".

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...
 
VRH