ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

29.03.2018 Srce mačvanske pesnikinje

„Kad nas ljubav dodirne svi postajemo pesnici“ rekao je davno Platon. Ljubav u svim oblicima i veličinama okružuje ljude, a umetničke duše, poput Violete Penić, uspevaju da te emocije pretoče u najlepše stihove. Skromna i nenametljiva po prirodi, ova pesnikinja iz Dublja govori o svom stvaralaštvu, koje je poznato čak i van granica naše zemlje. Dobitnik je tri književne nagrade, brojnih povelja i gramata u Srbiji i regionu. Piše i kratke priče, ali je poezija ipak njena prva ljubav.

„Poeziju sam zavolela još u osnovnoj školi, to je samo od sebe raslo i razvijalo se, dok moja nastavnica srpskog jezika nije prepoznala moj potencijal. Pesme  su tada bile objavljivane u dečijim listovima, poput „Nevena“ i „Kekeca“. Ali tu je nekako sve stalo, došle su neke druge obaveze, mada sam ja uvek pisala, za sebe i svoju dušu. Želja da objavim knjigu uvek je postojala, iako je u nekim trenucima delovala nedostižna,  vremenom mi se ostvarila. Izuzetno sam ponosna baš na zbirku „Srce jednog pesnika“, započinje mačvanska poetesa.

Njene pesme našle su se u brojnim zbornicima i nekoliko antologija, a neke  su prevedene  i na strane jezike, poput pesme „Vera“, koju možemo čitati na sedam svetskih jezika. Ljubav, kao pokretačka snaga života i nepresušan izvor nadahnuća,  večita je inspiracija  i Violetinog stvaralaštva, pa su iz njenog pera, pored senzualnih ljubavnih pesama, izašli i rodoljubivi stihovi, a oprobala se i u pisanju poezije za decu.

„Dečije pesme objavljene su u Zborniku poezije za decu. I mnogo volim da ih pišem, to je lek za dušu. Moje stvaralaštvo počelo je ljubavnim stihovima, ali sam se kasnije okušavala i u drugim pravcima. Tako da sam vremenom počela sa pisanjem rodoljubive poezije i moram s ponosom da napomenem da je pesma „Molitva majci Srbiji“ pročitana na polaganju venca u Plavu grobnicu“, s osmehom govori Violeta.

„Uvek budi pesnik, pa čak i u prozi“

Nedavno je iz štampe izašla kniga „Vrisak umrlog detinjstva“, roman Violete Penić, koji  je, kako kaže, napisala u inat onima koji su govorili da pesnik ne može pisati i prozu. Ovo delo rodilo se i iz velike želje autorke da da svoj doprinos borbi protiv zlostavljanja dece.

„Roman prati teške trenutke odrastanja glavnog lika, koji kroz sećanja oživljava okrutne i tamne trenutke iz svog detinjstva. Nasilje nad muškarcima, pre svega muškom decom,  je jako teška tema, neko bi rekao i tabu, ali statistički podaci govore da je svaki šesti muškarac u Srbiji doživeo neki vid nasilja, a čak svako treće dete je žrtva svojih roditelja. Saznala sam da sam tek drugi pisac u svetu koji se bavi ovom tematikom, pa mi je to bio dodatni motiv i inspiracija. Radnja romana odvija se u zatvoru, a čitaocu je data sloboda da „presude“  da li je glavni lik pozitivac ili jedan veliki negativac“, objasnila je autorka.

Na pitanje „Ko je Violeta Penić?“, mačvanska pesnikinja odgovara da je sve ovo do sada navedeno i proživljeno. Umetnik, poetesa, pesnik, humanista, roditelj, ali pre svega čovek.  Čovek koji voli, veruje i stvara.

 

M.K

 

GRAĐANI REPORTERI

21.05.2019 Најбољи литерарни рад са конкурса који су расписали КОЦ и МСШ „Јанкова Мачва и моја Мачва“ - Теодорa Миланковић

На свечаности отварања манифестације "Дани Јанка Веселиновића" проглашени су најбољи литерарни радови  везани за живот и дело аутора најчитанијег романа у ...

24.04.2019 Васкршња продајна изложба у Бадовинцима

Идући у сусрет празнику Васкрсења Христовог, сећајући се његових речи: “Кад најмањем од ове браће учинисте, мени учинисте” ученици школе ...

15.04.2019 Mačvanski karatisti uspešni na Evropskom prvenstvu

U Crnoj gori je proteklog vikenda održano Evropsko prvenstvo u karateu, na kom se nadmetalo 1100 takmičara iz 21 države ...
 
VRH