ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

12.08.2015 Crkva, sa spomen-kosturnicom, Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Dublju

Crkvu,sa spomen- kosturnicom, Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, sagradili su stanovnici Dublja sa sveštenikom Grujom Grujevićem 1936. godine, a osvećena je  od strane vladike šabačko-valjevskog gospodina Simeuna Stankovića. Posvećena je obeležavanju 120 godina od Boja na Dublju, koji se odigrao 14-26. jula 1815.godine, kada je Miloš Obrenović porazio bosansko-tursku vojsku.

Po uzoru na moravske stilske grupe izvedena je u obliku razvijenog trikonhosa sa osmostranom kupolom. Nad pripratom je zvonik, a u kripti smeštenoj ispod nje nalaze se kosti ratnika izginulih u Prvom svetskom ratu. Oltarska apsioda i pevnice su spolja petostrane, iznutra polukružne. Bogato dekorisane fasade odražavaju srpsko-vizantijski stil građenja. Dva horizontalna venca dele fasade na tri dela.

Portali su na zapadnoj strani i na pevnicama. U lenti iznad zapadnog portala je niša sa naslikanom predstavom Hristovog Vaznesenja.

Ikonostasna pregrada ukrašena duborezom postavljena je u vreme izgradnje hrama, a ikone je slikao Stevan Čalić.

Na spomen ploči koja je uzidana na zapadnoj fasadi stoji natpis: „Spomen kosturnica onih koji u ratovima izginuše kao neprijatelji, pa ih smrt izmiri. Bolje je da čovek bude prijatelj svih naroda, pa da za života ima korist. Ratnici 1914-1918. pali u Mačvi. Podignuti trudom Dubljana i uz pomoć Ministarstva pravde 1936.godine“. Kompleks spomenika posvećen ranijim ratovima nalazi se jugoistočno od crkve, a sastoji se od postamenta sa spomenicima učesnicima ratova od 1912-1918.godine i od 1941-1945.godine, kao i spomen bista vojvode Milića Drinčića, koja se nalazi jugoistočno od hrama.

U spomen kosturnici se nalaze posmrtni ostaci srpskih i austro-ugarskih vojnika iz Prvog svetskog rata, ukupno 258,  od kojih 92 srpska i 166 austrougarska vojnika.

Završeni su radovi na rekonstrukciji crkve i objekata unutar samog crkvenog dvorišta. Spomenik i spomen krst posvećeni palim ratnicima u oslobodilačkim ratovima, uradio je Milan Torbica, skulptura u drvetu delo je vajara Slobodana Mašića, a ambijent crkvenog dvorišta ulepšao je i mural na zidu Doma kulture površine 56 kvadratnih metara, koji je naslikao Željko Dragićević.                                        

Starešina crkve u Dublju je protojerej-stavrofor Uroš Živkovic.

 

D.Ostojić

 

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...
 
VRH