ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

19.01.2016 Džin je hodio Mačvom

„Bio je nekada nekakav džin, pa zavoleo sestru rođenu i hteo se njome oženiti. Pošto su to smatrali kao greh i nikako se nije moglo dopustiti, to reknu džinu: da će mu tek tako biti odobreno da se sestrom oženi, ako prokopa korito vodi iz Drine u Savu. On pristane i počne kopati, ali se najedared spusti tako gusta magla, da on nije video kuda kopa, nego je krivudao tamo amo. Na nekim mestima sastavljao je sam prokop. Videći da od njegvog posla ništa nema, on se mane i prokopa i sestre. I dan danji stoje te udoline koje izgledaju kao vodeno korito, ali samo donekle jer nisu dovedena do Save“, zapisao je naš književnik Janko Veselinović u svom romanu „Hajduk Stanko“, dobro uočavajući uvreženo narodno verovanje vezano za nastanak kanalske mreže na području Mačve.

Čitav mačvanski sliv od Bitve do Drine, izgrađen u doba neolita, narod u svojoj tradiciji pripisuje „džinu“, mitskom biću za koje se veruje da ga je izgradilo. Ovo i nije daleko od istine, jer je taj „džin“, zapravo bio neolitski čovek i tadašnja društvena zajednica. U prilog tome govore i brojna naselja raspoređena na njegovim obalama, naročito na lokalitetima sadašnjeg Dublja, gde su i pronađeni ostaci „obrovaca“, naselja iz mlađeg neolita.

Mačva je još u doba neolita bila najplodnije tlo, što je pogodovalo tadašnjem stanovništvu da se tu i nastani.  Izgradnja kanala bila je neophodna, jer nisu  postojala stalna prirodna izvorišta na potesu između Drine i Jereza. Tako su nastala dva hidrosistema: Bitva-Bitvić-Mandača i Žurava-Žabor-Batar, sa pritokama i rastokama.

Kako tehnika kopanja bunara nije bila poznata, neolitski čovek je pratio oticanje površinskih voda, koje su se pojavljivale nakon izlivanja Drine. Na najnižim terenima voda se dugo zadržavala, a jedan od njih jeste potes sadašnjeg sela Dublje.

Prokopavanjem terena između velikih bara, povećavana je akumulacija i oticanje vode. Tako je nastala Bitva, ali i čitava „mreža kanala“. Batar i Žurava povezivali su Drinu sa Savom (Zasavicom), pri tome je Batar dobijao vodu iz same Drine, a Žabar i Žurava imali su svoja sopstvena izvorišta. Ceo ovaj sliv od Bitve do Drine, izlomljen je u pravilnim rastojanjima zbog sporijeg oticanja vode.

Danas su „džina“ zamenile mašine Vodoprivrednog društva „Sava“ iz Šapca, koje izvodi radove na izgradnji kanala Bogatić-Žurava-Zasavica, ukupne dužine 3.5  kilometra. Radovi su započeti u oktobru, biće nastavljeni na proleće, a finansiraju su sredstvima Opštine Bogatić. Izgradnja odbrambenog nasipa od Banovog Broda do Badovinaca je započeta poslednjeg meseca prošle godine, a realizacija tog kapitalnog projekta finansiranog od strane EU, zaštitiće od hiljadugodišnjih voda opštinu Bogatić. Drina i podzemne vode večita su “pretnja” stanovništvu Mačve, a mistična priča o “mačvanskom džinu”, svoj epilog trebalo bi da dobije 2017. godine, kada se planira završetak izgradnje odbrambenog nasipa, obaloutvrde i kanalske mreže.

 

N.Isaković

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH