ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

27.01.2016 Savindan u školama opštine Bogatić

Školska slava Savindan, danas je obeležena u svim osnovnim  školama u opštini Bogatić. U OŠ “Mika Mitrović” u Bogatiću, održana je svečana Svetosavska akademija. Sečenjem slavskog kolača, započelo je obeležavanje školske slave, a potom je  izveden bogat kulturno-umetnički program. Glavni motiv priredbe, bilo je  predstavljanje običaja vezanih za obeležavanje slave u srpskom narodu,  koji je jedinstven u hrišćanskom svetu. Učenici su, odeveni u tradicionalne narodne nošnje, govorili i prigodne stihove o životu i delu Svetog Save. Direktor OŠ  Božidar Cmiljanović, obratio se prisutnima i najavio da će škola u maju ove godine, obeležiti veliki jubilej - 190 godina postojanja.  Prigodne nagrade uručio je  pobednicima literarnog i likovnog konkursa posvećenog Svetom Savi.

Na zidu  površine oko 70 kvadratnih metara u holu Osnovne škole „Mika Mitrović“, akademski slikar iz Sovljaka Željko Dragićević, pre nekoliko dana završio je oslikavanje  kompozicije sastavljene od ikona, portreta srpskih velikana, kulturnih spomenika i drugih motiva vezanih za kulturno i istorijsko nasleđe  Mačve i Srbije. Ikona Svetog Save i deo kompozicije koju je nazvao “Od Hilandara do Vračara”, simbolika su svetosavlja koje se i danas slavi.

„Ideja stara oko dve godine, kristalizovala se 8. decembra, na godišnjicu smrti Milića od Mačve. Sa radom sam počeo polovinom decembra protekle godine. Centralni deo naslikan je po uzoru na remek-delo Milića od Mačve „Dogovor velikana”. Ikonu Svetog Save na ovoj kompoziciji prvo sam naslikao, jer njegov život i delo bili su uzor svim srpskim velikanima. Ambijent škole, košnica prepuna dečijih osmeha i pozitivne energije, bio mi je inspiracija - med na dušu”, rekao je Željko Dragićević, akademski slikar iz Sovljaka.

Svetosavlje je zavet srpskog pravoslavnog življa i upravo ikona Svetog Save na ovoj kompoziciji, predstavlja simbol vere, zajedništva i  kolektivne svesti. Komentarišući slike umetnika, veroučitelj Nikola Milošević, ukazao je na značaj svetosavlja za srpski pravoslavni narod.

“Ovo impozatno delo predstavlja “ikonostas Mačve i Srbije”, jer simboliše sintezu bogatog duhovnog, istorijskog i kulturnog nasleđa našeg naroda. Život i delo Svetog Save bili su uzor mnogim srpskim velikanima, među njima i Nikoli Tesli, koji se takođe nalazi na ovoj kompoziciji. Sve što je Srbin kroz istoriju stvarao, on je to činio da traje vekovima, pa tako Studenica već osam vekova prkosi zubu vremena i svim nedaćama, a na ovoj slici simbolično se uzdiže ka nebesima. Mnogi su kroz istoriju hteli da unište duh svetosavlja i nisu uspeli, on će živeti dok je srpskog roda”, rekao je Nikola Milošević.

Svetosavlje slikom i duhom danas isijava hramovima i školama u Mačvi. “Sveti Sava je istinski voleo srpsku zemlju i  narod i svoj život posvetio toj ljubavi. On nije želeo Srbiju do Tokija on je želeo Srbiju do nebesa”, ovom porukom završio je izlaganje veroučitelj Nikola Milošević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N.Isaković

 
 
 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...
 
VRH