ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

12.02.2016 Rekonstrukcija hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Uzveću

Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Uzveću ozidan je davne 1939. godine, a Drugi svetski rat prekionuo je dalju izgradnju. Deleći sličnu sudbinu svih verskih građevina od ovdašnjih vlasti, crkva biva završena i osveštana tek 1978. godine, blagonaklonošću bogomoljačkog bratsva tadašnjeg mačvanskog namesništva i meštana Uzveća. Danas su u  toku  radovi na freskopisanju hrama. Projekat Crkvene opštine, finasiran je jednim delom sredstvima opštine Bogatić u iznosu od 500 hiljada dinara, a veći deo finansira se donacijama vernika.

"Projekat freskopisanja počeli smo pre tri godine i već je oko 70 odsto hrama oslikano. Prošle godine od opštine Bogatić dobili smo 500 hiljada dinara na konkursu za verske zajednice i od tog novca završili smo veći deo oltara. Ostali deo posla finansira  se  prilozima vernika", rekao je za Mačva Info, Ilija Isailović, sveštenik hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Uzveću.

Ukupna vrednost radova na freskopisanju iznosiće oko 3 miliona dinara, a u planu je da se završe do 2018. godine, kada hram obeležava dva značajna jubileja, 40 godina od osvećenja crkve i 80 godina od početka gradnje. Zbog niskog terena na kojem je hram izgrađen, pojavio se problem sa kapilarnom vlagom koja podriva temelj.

"Vlaga koja se uvek pojavljuje u ovom periodu godine, preti da ugrozi kako temelj, tako i dosadašnje radove. Za sanaciju ovog problema i presecanje temelja, potrebno nam je oko 600 hiljada dinara. Za ta sredstva konkurisaćemo i ove godine kod opštine Bogatić. Ako ih ne dobijemo, u svakom slučaju se moramo snalaziti da rešimo ovaj problem", rekao je sveštenik Ilija Isailović.

I dok sveštenik Ilija Isailović svojim naporima nastoji da rekonstruiše hram, raduje činjenica da bogosluženjima prisustvuje sve veći broj mladih  meštana Uzveća. "Mi se trudimo da naš hram izgleda lepše, ali on zablista uvek kada vernici, naročito mlađi, u njemu nađu utočište", poručio je sveštenik Ilija Isailović.  

 

 

N.Isaković

 
 

GRAĐANI REPORTERI

26.12.2019 Roditelji su rekli svoje: „STOP pirotehnici!“

Praznici su gotovo uvek prilika za slavlje, radost i veselje. Dobro se pije, jede, čovek je opušeniji i dopušta sebi ...

04.12.2019 ВАВЕДЕЊЕ У БОГАТИЋУ

Традиционално и ове као и претходних година на празник Ваведења Пресвете Богородице, Богородица нас је окупила на Светој Литургији у ...

01.12.2019 ПРВО ПРИЧЕШЋЕ У БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Првог децембра, на дан светих мученика Платона, Романа и Варула, у храму Рођења Пресвете Богородице са почетком у 8 часова ...
 
VRH