ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

21.10.2016 Мачванска поезија у корицама вечног сећања

Антологија "Мачванска поезија" аутора Петра Берића и Драгана Јосиповића, угледала је светлост дана у августу ове године и заувек отргла од заборава стихове мачванских песника. Представља прву обимну књигу ове врсте, којом су обухваћени песници проверених вредности, добитници најпрестижнијих награда у српској књижевности. Издавач је Народна библиотека "Јанко Веселиновић", а рецензенти Драгана Бошковић Ковачевић и Драган Филиповић.

Највећи број песама песници су посветили свом завичају, периоду рата и страдања, али и мотивима мачванских пејзажа, живота на селу, љубави, природе и патриотизма.

Песмом "Крфски епитаф" ауора Владимира Станимировића, почиње епопеја поетског казивања, које ће сасвим сигурно постати део бесмртне лирике мачванских стваралаца, овенчане корицама Антологије мачванских хроничара, Берића и Јосиповића.

Песме Милорада Панића - Сурепа и Јанка Туфегџића, обележиле су период између два светска рата. Највећи број песама обилује мотивима мачванске равнице, природе, реке Дрине, њених ада и вирова, села  и љубави, а свој пун уметнички израз доживели су у песмама Боре Симића, Драгољуба Рајића, Ивана Глишића и Ивана Лолића. Песме посвећене народним легендама и предањима, митовима и филозофским размишљањима, дело су Милића од Мачве, Милете Аћимовића Ивкова и Слађане Миленковић. Патриотско осећање најјаче је изражено у песмама Милића од Мачве и Славице Јовановић, док се модерни песнички израз може срести у песмама Светлане Ерцеговчевић и Милене Савкић. Антологија обилује илустрацијама мачванског сликара Жељка Драгићевића, који је своју инспирацију налазио у свакој песми.

"Песничке метафоре, компарације и симболи, као и осећајност и топлина, посебно изражене у песмама пиосвећеним завичају, за многе ће бити откриће", записали су рецензенти. Стихови мачванских песника бдију на поетском небу завичаја, заувек отргнути од заборава у корицама вечног сећања Антологије "Мачванске поезије".

Н.Исаковић

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...
 
VRH