ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

17.06.2018 Црнобарац Милан Пантелић други доктор примењеног сликарства у Србији

Првог  јуна 2018. године, на Факултету примењених уметности, Универзитета уметности у Београду, Милан Пантелић из Црне Баре успешно је одбранио свој докторски рад на тему „Трансформација стварности у слику-постиндустријско доба сагледано кроз серију слика“. Звање доктора уметности стекао је са просечном оценом 10 и тако постао други доктор уметности у Србији, у области примењеног сликарства. У току докторских студија, Пантелић је био стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја, за изузетно надарене студенте докторских студија.

Милан за ову годину спрема 3  самосталне изложбе: Београду 26. јула (Галерија Београд), 6. октобра (Гајерија АРТМОНОПОЛ, Салзбург, Аустрија) и последња за ову годину је 2. новембра (Галерија "Сретен Стојановић", Приједор).

О Пантелићевим радовима пише др Адел Мустафа, предавач на Факултету ликовних уметности, Универзитет Александрија, Египат:

„Размишљајући о пристпу и искуству Милана Пантелића схватамо да он чврсто себе поставља међу светске уметнике и филозофе са дубоком визијом савременог човека са свим његовим бригама, притисцима и променама. Миланови ликови подсећају на трансформисане ликове Френсиса Бејкона, његови неми крици на Мунков „Врисак“ а његове мисли подсећају на Бојсову филозофију.

Пантелићева уметност није само визуелна забава, већ нас води кроз концептуалне димензије изван простора, користећи симболе конзумерског друштва попут празних – понекад пуних- кеса спакованих на нем, у исто време и вриштећи, лик. Тај неми лик понекад изгледа попут глумца у унутрашњој борби са савременим друштвом које је путем машинерије, модерних технологија, неограничених средстава комуникације и трајног конфликта претворено у нешто што је само у спољашњој форми „људскије“.

Пантелић проналази начин да изрази бриге модерног човека кроз усавршавање свог талента и сликарског умећа, технике и манипулације облика и боје“.

 

 

М.К

 

GRAĐANI REPORTERI

09.10.2019 ДЕЧИЈА АТЛЕТИКА У ДЕЧИЈОЈ НЕДЕЉИ

У оквиру Дечије недеље 9. октобра Спортско удружење “Атлетика Богатић”, сарадник Одбора за веронауку Епархије шабачке, ученицима ОШ “Јован Цвијић” ...

30.09.2019 Dragan Bohnec vicešampion Srbije

U Kruševcu je prethodne subote održano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire i na njemu je Dragan Bohnec uspeo da osvoji ...

27.09.2019 КРСТОВДАН У КЛЕЊУ

Hа празник Воздвиженија Часног Крста - Крстовдан, предвођени својим вероучитељима, ученици ОШ “Лаза К. Лазаревић” у Клењу посетили су храм ...
 
VRH