ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

17.06.2018 Црнобарац Милан Пантелић други доктор примењеног сликарства у Србији

Првог  јуна 2018. године, на Факултету примењених уметности, Универзитета уметности у Београду, Милан Пантелић из Црне Баре успешно је одбранио свој докторски рад на тему „Трансформација стварности у слику-постиндустријско доба сагледано кроз серију слика“. Звање доктора уметности стекао је са просечном оценом 10 и тако постао други доктор уметности у Србији, у области примењеног сликарства. У току докторских студија, Пантелић је био стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја, за изузетно надарене студенте докторских студија.

Милан за ову годину спрема 3  самосталне изложбе: Београду 26. јула (Галерија Београд), 6. октобра (Гајерија АРТМОНОПОЛ, Салзбург, Аустрија) и последња за ову годину је 2. новембра (Галерија "Сретен Стојановић", Приједор).

О Пантелићевим радовима пише др Адел Мустафа, предавач на Факултету ликовних уметности, Универзитет Александрија, Египат:

„Размишљајући о пристпу и искуству Милана Пантелића схватамо да он чврсто себе поставља међу светске уметнике и филозофе са дубоком визијом савременог човека са свим његовим бригама, притисцима и променама. Миланови ликови подсећају на трансформисане ликове Френсиса Бејкона, његови неми крици на Мунков „Врисак“ а његове мисли подсећају на Бојсову филозофију.

Пантелићева уметност није само визуелна забава, већ нас води кроз концептуалне димензије изван простора, користећи симболе конзумерског друштва попут празних – понекад пуних- кеса спакованих на нем, у исто време и вриштећи, лик. Тај неми лик понекад изгледа попут глумца у унутрашњој борби са савременим друштвом које је путем машинерије, модерних технологија, неограничених средстава комуникације и трајног конфликта претворено у нешто што је само у спољашњој форми „људскије“.

Пантелић проналази начин да изрази бриге модерног човека кроз усавршавање свог талента и сликарског умећа, технике и манипулације облика и боје“.

 

 

М.К

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH