ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Magazin

17.10.2015 Bogatstvo mirisa, ukusa i boja, na četvrtoj “Metkovačkoj veseloj mašini”

Mačvanski Metković, selo nadaleko čuveno po šljivicima i dobroj rakiji, već četvrtu godinu za redom, domaćin je manifestacije  "Metkovačka vesela mašina". U Etno selu “Mačvanski konak”, od ranih jutarnjih časova, kazandžije su podložile kazane, a uz pesmu i druženje potekla je i prva rakija. U konkurenciji za najbolju, učestvovale su one, koje su domaćini pekli ranijih godina.

Lovci su se ekipno takmičili u pripremanju lovačkog paprikaša. Sastojci su bili isti, ali kulinarske veštine majstora kotlića, uz recepte koje nisu odavali, donele su obilje mirisa i ukusa.  

Organizovan je i sajam etno hrane i pića, a specijalitet dana, bili su tradicionalni mačvanski listići.

Po prvi put organizovane su i galopske trke u sulkama, koje su okupile vernu mačvansku publiku.  Vekovna tradicija  trka za muštuluk, nastavljena je  u Metkoviću, selu nadaleko čuvenom po rasnim engleskim galoperima. Sokakom, na stazi dugoj 600 metara, nadmetali su se galoperi u sulkama. Na kapiju Etno sela, prvi je stigao Bane Sarić sa svojim grlom, drugi je bio Dragan Simić – Grga, a treći Igor Simić.

Po završetku trka, organizatori su uručili nagrade takmičarima u svim disciplinama. Nagradu za najbolji lovački kotlić, dobila je ekipa Dragana Jokića – Micinog, drugo mesto pripalo je ekipi “Gastronomi”, a treće Lovačkom udruženju “Mačva” iz Bogatića.

Sa nestrpljem se čekalo proglašenje najbolje rakije. Stručni žiri, ocenjivo je osobine uzoraka, na osnovu boje, bistrine, tipičnosti, mirisa i ukusa. Nagrada za najbolju rakiju, pripala je kazandžiji Radosavu Šobiću iz Belotića, drugo mesto zauzeo je Bora Đukić iz Metkovića, a treće Miša Mandić, takođe iz Metkovića.

U bogatom kulturno-umetničkom programu, nastupili su  FA i muška pevačka grupa iz Dublja i FA “Đido” iz Bogatića. Po prvi put organizovano je i književno veče, a pesme specijalno napisane za ovu priliku, govorile su: Milana Davidović i Milena Ćirović.

Organizatori četvrte manifestacije “Metkovačka vesela mašina”, bili su KOC Bogatić, Mesna zajednica Metković, TOOB, a pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Bogatić. Program je vodo Ljubinko Jevtić.

Pored pehara i diploma, najboljim takmičarima, uručene su i vredne nagrade.

 

N.Isaković

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...
 
VRH