ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

17.09.2016 Aromatični povratić sa Balkana: Sprečava upale, leči glavobolju

Delotvoran je u lečenju steriliteta, menstrualnih tegoba, glavobolje, napetosti, razdražljivosti.

Izuzetno aromatični povratić (Tanacetum parthenium), nekada je ulepšavao samo brdska područja Balkana, a danas se može videti širom planete u zemljama sa umerenom klimom. U prvi mah, zbog izgleda cvetova može da se zameni sa kamilicom. Međutim, razlika se uočava odmah jer su žućkasto beli cvetići povratića gušćih latica nalik dugmetu, smešteni na razgranatoj stabljici. Biljka je izgledom zapravo slična sitnim hrizantemama, ali potpuno drugačijeg mirisa. Cveta od jula do kraja oktobra, bogata je jedinjenjima terpena, kumarina, flavonoida i poliacetilena. Zbog sastojka partenolida ispoljava antibakterijsku aktivnost i prema gram-pozitivnim i gram-negativnim bakterijama, od kojih su najpoznatije stafilokokus aureus, ešerihija koli i salmonela.

Povratić se, zapravo, vekovima koristi u tradicionalnoj medicini za snižavanje visoke temperature i lečenje glavobolje, zubobolje, bolova uzrokovanih artrozom, problema vezanih za varenje, ali i kod ujeda insekata. Preparati se spremaju u vidu čaja, tinkture, tableta i kapsula. Pomaže i u lečenju steriliteta, menstrualnih problema i pratećih tegoba poput glavobolje, napetosti i razdražljivosti. Ublažava i trudove prilikom porođaja. Za vreme menopauze olakšava prisustvo toplotnih talasa. Narodni lekari su ovu biljku koristili za lečenje brojnih bolesti, uključujući i šugu, buve, kao i vašljivost glave.

Koristi se i u lečenju migrene. Istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala su da svakodnevnim uzimanjem povratića u vidu kapsula, može da se smanji učestalost napada kod pacijenata sa dugoročnim migrenskim glavoboljama.

Ova biljka pokazala se kao delotvorna i u slučaju artritisa jer smanjuje proizvodnju prostaglandina, supstanci koje uzrokuju bol i upalu zglobova. Upotrebom preparata od povratića postiže se protivupalno dejstvo i smanjuje otok zglobova kod reumatoidnog artritisa. Istraživanja su potvrdila da je njihov efekat bolji i od nesteroidnih protivupalnih lekova.

Zbog jakih sastojaka koje poseduje, biljku ne bi smeli da koriste pacijenti skloni krvarenju, kao ni oni koji se spremaju za operaciju, ali i osobe koje koriste antikoagulantnu terapiju (lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi). Ne sme da se koristi ni za vreme trudnoće, a trebalo bi da se izbegava kombinacija sa varfarinom, heparinom, aspirinom ili nekim drugim nesteroidnim lekom protiv upale.

Institut "Dr Josif Pančić" u Beogradu proizvodi biljni preparat u vidu kapsula od ekstrakta povratića protiv migrene. Antimigrenozni efekat ispoljava se na više načina, a pre svega preparat blokira medijatore bola i zapalenja. Redovnim uzimanjem smanjuje se učestalost migrenoznih napada, ali i intenzitet i broj propratnih napada mučnine i povraćanja.

Kapsule treba uzimati dva puta dnevno po jednu, ujutru i uveče. Terapija traje najmanje šest do osam nedelja. Dužina upotrebe preparata nije presudna u lečenju, ali se preporučuje da se povremeno prave pauze, uz postepeno smanjenje doze.

Negativnih pratećih efekata nema, osim pojedinačnih slučajeva vrtoglavice, gorušice, porasta telesne težine, gubitak ukusa.

 

 

 

Izvor: www.novosti.rs

 

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

 

GRAĐANI REPORTERI

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH