ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

29.09.2016 Свака друга особа у Србији умре од болести срца

Председник Удружења кардиолога Србије проф. Бранко Белеслин истакао је за РТС да су статистички подаци забрињавајући.

"Забринути смо јер 50 одсто нашег становништва умире од кардиоваскуларних болести. Ми смо имали ноћас осветљене неке симболе како бисмо скренули пажњу на то превелико умирање од кардиоваскуларних болести, а то би било као када би свака друга зграда у Београду била осветљена у црвено", каже Белеслин.

Напомиње да је циљ скренути пажњу грађанима да могу да ураде много на превенцији како би смањили могућност оболевања од кардиоваскуларних болести.

Објашњава да су многобројни разлози који доводе до кардиоваскуларних болести: лоше животне навике, пре свега пушење, нездрава исхрана и недовољна физичка активност.

"Пушење је апсолутно забрањено, а доказано је да и пасивно пушење повећава ризик од кардиоваскуларних болести за 30 одсто. У исхрану треба увести омега-6 и омега-3 масне киселине, а оне се највише налазе у риби. Рибу би требало јести најмање два пута недељно", рекао је Белеслин.

Сматра да физичко вежбање треба да буде у свим старосним групама, прилагођено утренираности. Препорука је да се вежба два и по сата недељно, односно 30 минута дневно.

Препорука Европског кардиолошког друштва је да крвни притисак буде испод 140 са 90, да вредност шећера у крви буде испод седам, а укупни холестерол мањи од пет милимола по литру.

"Иако је идеалан притисак 120 са 80, циљне вредности у превенцији у лечењу притиска су 140 са 90. Оно што је мање од тога не представља ризик да оболите од болести срца, а што је већи притисак то је ризик од болести већи", наглашава Белеслин. 

Додаје да је за инфаркт најважније на време обратити се лекару, да се што пре отпуши крвни суд, те су се до сада такви пацијенти лечили тромболитичким средствима, лековима који растварају тромб.

За пацијенте који су преживели инфаркт важно је да наставе са ригорозном превенцијом – одрицање од лоших животних навика, адекватна исхрана, регулисање дијабетеса, крвног притиска, физичка активност прилагођена стању и годинама.

"Други важан сегмент за превенирање новог инфаркта су лекови који морају да се узимају стално", наглашава Белеслин.

 

 

Извор: РТС

 

Пројекат "Мачва Инфо" суфинансиран је из буџета Општине Богатић - "Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства".

 

GRAĐANI REPORTERI

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH