ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

09.03.2015 Nezadovoljni stočari postavili ultimatum državi - odgovorite na naše zahteve ili blokiramo puteve i mostove!

Oko 500 poljoprivrednih prizvođača sa protestnog skupa u Bogatiću uputilo je ultimatum Vladi i Ministarstvu pojoprivrede da u roku od 48 sati odgovore na deset zahteva. Ključni zahtevi da se interventno otkupe tržišni viškovi svinjskog mesa i mleka bi doprineli stabilizaciji  poremećaja u proizvodnji i otkupu. Ako država i dalje „ostane gluva“ na zahteve seljaka, organizovaće se blokade saobraćajnica, auto-puteva i mostova, kao pre osam godina!

Zbog očiglednih poremećaja na tržištu mesa i mleka, stočari zahtevaju hitan interventni otkup tovljenika po ceni 185 dinara za kilogram žive mere, interventni otkup mleka i zabranu uvoza svinjskog mesa i mleka do kraja godine.

- Znamo da je država potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali neka nam objasne zašto nisu iskoristili mogućnost da primene član 32. što su skoro sve zemlje u procesu tranzicije i ulaska u Evropsku uniju iskoristile da bi zaštitile domaće proizvođače. Mi sumnjamo da država to neće da uradi ne zbog Evrope, već zbog domaćih tajkuna kojima odgovara da uvoze žive svinje, meso, kosti i ko zna sve kakav otpad iz zemalja Evropske unije - rekao je Zlatan Đurić, predstavnik organizacionog odbora protesta.

Đurić je dodao da je čudno što nikoga ne interesuje stav skupštinskog odbora za poljoprivredu koji podržava zahteve poljoprivrednika koji nemaju kome da prodaju tovljene svinje i mleko.

- Šta je jače od potrebe da se pomogne svojim poljoprivrednicima koji su u najteža vremena hranili ovu državu? Da li je to novac koji seljaci nemaju, a imaju ga monopolske kompanije koje ga otimaju od seljaka - pitao je Đurić.

- Naše mleko je najkvalitetnije, ono je kao lek. Evropa sanja naš kvalitet mleka, a naši seljaci nemaju kome da ga prodaju jer država neće da donese zakon o mleku koji bi štitio našeg proizvođača - poručio je Goran Vasić, predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Poljoprivredni proizvođači nisu stimulisani cenom koju određuje uvoznički lobi sve sa ciljem da uništi domaću proizvodnju.

- Sramota je da za jednu flašu piva treba pomusti tri litre mleka ili proizvesti 3 kilograma žita - poručio je Sveta Đukić iz Dublja.

Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednih proizvođača iz Subotice pozvao je poljoprivrednike na jedinstvo i istrajnost u borbi za bolji društveni položaj.

- Seljacima je ugrožena egzistencija i budućnost zbog lošeg odnosa države prema poljoprivredi. Žalosno je što se o svemu što je u vezi sa poljoprivredom odučuje bez našeg učešća. Niko nas neće čuti ni uraditi ništa za nas ako se ne organizujemo i podignemo svoj glas za svoje interese - rekao je Kiš.

Sa protestnog skupa od državnih organa je zatraženo da se izmene pravilnici o uvozu, preradi i prometu mesa, da se utvrdi zbog čijih interesa je dozvoljen uvoz mesa treće kategorije i velikih količina smrznutog svinjskog mesa u trenutku kad stočari u Srbiji ne mogu da prodaju svoje tovljenike i zbog čega nije počeo izvoz svinjskog mesa u Rusiju i jagnjetine u Kinu.

D. Grujić

 

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH