ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

24.01.2017 DA KUVAMO ZAJEDNO

Učenici Mačvanske srednje škole, završne godine smera Kuvar, sa svojim razrednim starešinom i profesorom stručnih predmeta Albertom Panićem, otkrivaju nam svoja umeća kuvanja i pripreme hrane, koja su predviđena nastavnim planom i programom za školsku 2016/2017. godinu.

U rubrici “DA KUVAMO ZAJEDNO” – svakog utorka na portalu MAČVA INFO, mladi kuvari upoznaće nas sa novim gastronomskim trendovima, pripremaće nove poslastice i po vašim predlozima, odgovarati na vaša pitanja.

Danas su pripremali Krmenadla “Lionez” ( na lionski način) i kolač “Karneval u Riju”

 Krmenadla "Lionez"

Za pripremanje ove vrste jela (za 10 osoba) potrebne su sledeće namirnice:

2,5 kg svinjskog mesa (krmenadla);

Za obrašnjavanje: 50 gr brašna;

Za prženje: 150 gr ulja;

Za začinjavanje: 10 gr soli (po potrebi);

Za garnituru  “lionez”: 1kg crnog luka, 10 gr soli (po potrebi), 50 gr brašna, 100 gr ulja za prženje luka;

Za dekoraciju pri serviranju: 1 veza peršunovog lišća.

Način rada

Pripremanje garniture “lionez”

Glavice crnog luka (srednje veličine) oljuštiti, očistiti, oprati i iseći na šira rebarca – prstenove. Zatim se luk rastrese, posoli i dobro obrašnjavi (soli se i obrašnjavi samo ona količina koja se može odmah pržiti), pa se stavlja da se prži u posudu sa umereno zagrejanom masnoćom. Kada rebarca – prstenovi luka, uz preokretanje i mešanje francuskom kašikom, budu prženi, odnosno kada budu kao dukat žute boje, izvade se iz masnoće i kratko se zadrže iznad posude da iskaplje masnoća. Od ove količine luka dobije se oko 600 gr prženog luka za garniture.

Serviranje. - Krmenadle se mogu servirati posebno ili ujedno u određenoj posudi.

Izbor posude. - Krmenadle se serviraju u ovalu ili rostfraj-tanjiru sa prilogom.

Izbor priloga. – Kao prilog uz ovo jelo servira se u rasutom stanju pomfrit, a u oblikovanom – pirinač.

Serviranje posebno. – Kada se krmenadla “lionez” servira posebno, tada se prilog stavlja na gornji uži deo dna ovala, a na slobodni deo pržene krmenadle. Prva krmenadla, malo iskošeno, delom donje strane polaže se na dno ovala, adelom kosti na prilog. Druga krmenadla u istom položaju kao i prva, delom donje strane polaže se na dno ovala, adelom kosti na već položenu, tako da je dno ovala popunjeno. Preko krmenadle sipa se masnoća u kojoj su pržene, a potom se po njima nanosi topao luk “lionez”.

 

Kolač: Karneval u Riju

Rolat:

6 jaja

6 kašika šećera

6 kašika brašna

350 gr marmalade od višanja

Patišpanj:

3 jaja

3 kašike šećera

2 kašike brašna

50 gr rendane crne čokolade

50 gr seckanih suvih smokvi

Fil:

400 gr mleka

9 kašika šećera

5 kašika brašna

70 gr krupno seckanog lešnika

125 gr maslaca

125 gr margarina

50 gr šećera u prahu

Za dekoraciju:

1 jabuka

15 malina

15 zrna grožđa

2 mandarine

2 kivija

2 šlag krema umućena

Priprema

Fil:

U 300ml mleka dodati 9 kašika šećera i ostaviti da provri. Sjediniti 5 kašika brašna sa 0,1 dl  hladnog mleka i sipati u provrelo mleko. Skuvati fil, zatim ga ohladiti i u njega dodati umućen margarin i maslac, sjedinjen sa šećerom u prahu. Lešnik iseći i dodati u fil.

Rolat:

Belance umutiti u čvrst šne uz postepeno dodavanje šećera, dodavati jedno po jedno žumance stalno muteći, a na kraju sipati brašno i varjačom promešati. Smesu sipati u podmazan pleh i peći na 200°C, 15 minuta. Patišpanj izvaditi iz pleha, uviti u čistu krpu i ostaviti da se ohladi. Ohlađen patišpanj premazati marmeladom i opet uviti u rolat.

Patišpanj:

Belance umutiti u čvrst šne uz postepeno dodavanje šećera, neprestano muteći. Na kraju sipati brašno, rendanu čokoladu i sitno sečene smokve. Varjačom promešati da se smesa izjednači, pa sipati u podmazan pleh veličine 25-26cm i peći na 200°C, 15 min.

Rolat iseći na komade 2cm debljine i slagati u krug po ivici obruča veličine 28cm. Na dno obruča staviti okrugli patišpanj, preko njega sipati fil i izravnati ga , pa umućen šlag preko fila. Kada se kolač ohladi, ukrasiti ga seckanim voćem i skinuti obruč.

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH