24.01.2017 DA KUVAMO ZAJEDNO
Učenici Mačvanske srednje škole, završne godine smera Kuvar, sa svojim razrednim starešinom i profesorom stručnih predmeta Albertom Panićem, otkrivaju nam svoja umeća kuvanja i pripreme hrane, koja su predviđena nastavnim planom i programom za školsku 2016/2017. godinu.
U rubrici “DA KUVAMO ZAJEDNO” – svakog utorka na portalu MAČVA INFO, mladi kuvari upoznaće nas sa novim gastronomskim trendovima, pripremaće nove poslastice i po vašim predlozima, odgovarati na vaša pitanja.
Danas su pripremali Krmenadla “Lionez” ( na lionski način) i kolač “Karneval u Riju”
Krmenadla "Lionez"
Za pripremanje ove vrste jela (za 10 osoba) potrebne su sledeće namirnice:
2,5 kg svinjskog mesa (krmenadla);
Za obrašnjavanje: 50 gr brašna;
Za prženje: 150 gr ulja;
Za začinjavanje: 10 gr soli (po potrebi);
Za garnituru “lionez”: 1kg crnog luka, 10 gr soli (po potrebi), 50 gr brašna, 100 gr ulja za prženje luka;
Za dekoraciju pri serviranju: 1 veza peršunovog lišća.
Način rada
Pripremanje garniture “lionez”
Glavice crnog luka (srednje veličine) oljuštiti, očistiti, oprati i iseći na šira rebarca – prstenove. Zatim se luk rastrese, posoli i dobro obrašnjavi (soli se i obrašnjavi samo ona količina koja se može odmah pržiti), pa se stavlja da se prži u posudu sa umereno zagrejanom masnoćom. Kada rebarca – prstenovi luka, uz preokretanje i mešanje francuskom kašikom, budu prženi, odnosno kada budu kao dukat žute boje, izvade se iz masnoće i kratko se zadrže iznad posude da iskaplje masnoća. Od ove količine luka dobije se oko 600 gr prženog luka za garniture.
Serviranje. - Krmenadle se mogu servirati posebno ili ujedno u određenoj posudi.
Izbor posude. - Krmenadle se serviraju u ovalu ili rostfraj-tanjiru sa prilogom.
Izbor priloga. – Kao prilog uz ovo jelo servira se u rasutom stanju pomfrit, a u oblikovanom – pirinač.
Serviranje posebno. – Kada se krmenadla “lionez” servira posebno, tada se prilog stavlja na gornji uži deo dna ovala, a na slobodni deo pržene krmenadle. Prva krmenadla, malo iskošeno, delom donje strane polaže se na dno ovala, adelom kosti na prilog. Druga krmenadla u istom položaju kao i prva, delom donje strane polaže se na dno ovala, adelom kosti na već položenu, tako da je dno ovala popunjeno. Preko krmenadle sipa se masnoća u kojoj su pržene, a potom se po njima nanosi topao luk “lionez”.
Kolač: Karneval u Riju
Rolat:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
350 gr marmalade od višanja
Patišpanj:
3 jaja
3 kašike šećera
2 kašike brašna
50 gr rendane crne čokolade
50 gr seckanih suvih smokvi
Fil:
400 gr mleka
9 kašika šećera
5 kašika brašna
70 gr krupno seckanog lešnika
125 gr maslaca
125 gr margarina
50 gr šećera u prahu
Za dekoraciju:
1 jabuka
15 malina
15 zrna grožđa
2 mandarine
2 kivija
2 šlag krema umućena
Priprema
Fil:
U 300ml mleka dodati 9 kašika šećera i ostaviti da provri. Sjediniti 5 kašika brašna sa 0,1 dl hladnog mleka i sipati u provrelo mleko. Skuvati fil, zatim ga ohladiti i u njega dodati umućen margarin i maslac, sjedinjen sa šećerom u prahu. Lešnik iseći i dodati u fil.
Rolat:
Belance umutiti u čvrst šne uz postepeno dodavanje šećera, dodavati jedno po jedno žumance stalno muteći, a na kraju sipati brašno i varjačom promešati. Smesu sipati u podmazan pleh i peći na 200°C, 15 minuta. Patišpanj izvaditi iz pleha, uviti u čistu krpu i ostaviti da se ohladi. Ohlađen patišpanj premazati marmeladom i opet uviti u rolat.
Patišpanj:
Belance umutiti u čvrst šne uz postepeno dodavanje šećera, neprestano muteći. Na kraju sipati brašno, rendanu čokoladu i sitno sečene smokve. Varjačom promešati da se smesa izjednači, pa sipati u podmazan pleh veličine 25-26cm i peći na 200°C, 15 min.
Rolat iseći na komade 2cm debljine i slagati u krug po ivici obruča veličine 28cm. Na dno obruča staviti okrugli patišpanj, preko njega sipati fil i izravnati ga , pa umućen šlag preko fila. Kada se kolač ohladi, ukrasiti ga seckanim voćem i skinuti obruč.