10.03.2017 Prvo Regionalno takmičenje u pripremanju hrane
Turistička organizacija opštine Bogatić organizovala je Regionalno takmičenje u pripremanju hrane "Drina-Sava" regiona. Takmičenje je održano u Mačvanskoj srednjoj školi u Bogatiću, a učesnici su parovi završnih razreda srednjih škola smer Kuvar iz Hrvatske, BIH i Srbije.
“Domaćini smo današnjoj mainfestaciji, koju je organizovala TOOB i nadam se da će jedno ovakvo druženje srednjoškolaca preći u tradiciju i narednih godina”, rekla je Milica Dražić, direktorka Mačvanske srednje škole.
Srednjoškolci iz Iloka, Janje, Brčkog, Sremske Mitrovice, Šapca i Bogatića pripremali su tradicionalna jela podneblja iz kog dolaze, ali i jelo po izboru iz moderne gastronomije. Kompletan ručak koji su pripremili budući gastronomi nadgledao tročlani žiri u sastavu: Albert Panić, Mirela Čaušević i Đorđe Alavuk.
“Gasronomija kao grana sve više je zastupljena na našim prostorima, ali i šire, pa je samim tim ova inicijativa korak ka zbližavanju vršnjaka sa teritorije bivše Jugoslavije. Revijalni karakter ovog takmičenja ima za cilj je da se ekipe međusobno upoznaju, da se upozna drugačija kultura, a sve uz poštovanje propisanih HASAP standarda”, izjavio je član žirija Đorđe Alavuk, profesor gastronomije na Visokoj medicinskoj i poslovno-tehnološkoj školi strukovnih studija u Šapcu.
Takmičenje je realizovano uz podršku Stalne radne grupe za ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u okviru Projekta "Podrška regionalnoj saradnji i izbalansiranom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama", uz finansijsku pomoć Evropske Unije.
“Grupa SWG odlučila je da podrži projekat Turističke organizacije opštine Bogatić, jer smatramo da je bitno uvezivanje mladih snaga i budućih radnika u region Drina-Sava. Cilj je promovisanje tradicionalnih vrednosti, jer se okupljaju srednje škole iz tri države regiona”, rekla je za Mačva Info Mirela Čaušević, koordinator prekograničnog regiona “Drina-Sava” u okviru SWG.
Turistička organizacija opštine Bogatić kao začetnik ovog projekta, zajedno sa Opštinom Bogatić, pobrinula se da svi učesnici dobiju zahvalnice, diplome i poklone. Vladan Popadić, direktor TOOB istakao je da je oprema za takmičare delo ženskog preduzetništva iz udruženja “Crnobarka”, dok su prioritet u nabavci namirnica imala seoska domaćinstva.
“Izbor jela ostavljen je timovima srednjoškolaca, ali je prilagođen i Uskršnjem postu, pa će se na meniju naći i jela od ribe. Sama manifestacija vezala je u “lanac vrednosti” sve elemente koje čine sektor turizma i gastronomije od Turističkih organizacija, učenika i obrazovnih institucija do Udruženja i poljoprivrednih gazdinstava”, dodao je Vladan Popadić.
Pored uzbuđenja i tamičarske atmosfere u Mačvanskoj srednjoj školi budući gastronomski stručnjaci razmenjivali su praktične primere stečene u dosadašnjem školovanju, ali i sklopili nova poznanstva koja su nekada vrednija od nagrada.
M.K