ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

19.08.2019 105 godina od Cerske Bitke

Legendarni vojvoda Stepa Stepanović sa svojim ratnicima, cerskim junacima, Tekeriš i planina Cer, zauzimaju posebno i značajno mesto u istoriji Srbije.

Cerska bitka je  bila vojni sukob vođen između Austrougarske i Srbije avgusta 1914.godine oko planine Cer i nekoliko sela u njenoj neposrednoj okolini, kao i Šapca, tokom rane faze srpske kampanje u Prvom svetskom ratu.

Bitka je bila deo prve austrougarske ofanzive na Srbiju i izbila je u noći 15. avgusta kada su delovi srpske Kombinovane divizije I poziva naišli na austrougarske izvidnice ulogorene na padinama Cera.

Srpski gubici su iznosili 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih. Austrougarski gubici su bili znatno veći. Bilo je 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih. Srpska pobeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označila prvu pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu. Glavninu snaga koja  se suprotstavila austrogarskim trupama činile su Prva, Druga i Treća armija, kao i Užička vojska. Ove snage su brojale oko 180.000.vojnika. Vrhovni komandant srpskih snaga je bio prestolonaslednik princ Aleksandar, sa načelnikom generalštaba vojvodom Radomirom Putnikom, koji je ranije komandovao srpskim snagama u Balkanskim ratovima.  General Petar Bojović je komandovao Prvom armijom, General Stepa Stepanović je komandovao Drugom armijom, a Pavle Jurišić Šturm Trećom armijom.

Komandant Druge srpske armije, general Stepanović je obrazovao Cersku udarnu grupu od Moravske divizije I poziva i Kombinovane divizije sa ciljem napada u dolini Jadra. Stepanović je shvatio važnost planine Cer i samoinicijativno je odlučio da zauzme njene dominantne kote Trojan i Kosanin grad.   Oko 23:00, 15. avgusta, delovi srpske Kombinovane divizije prvog poziva su naišle na izvidnicu austrougarske vojske na padinama Cera, kod sela Tekeriš i tako je započela bitka. Austrougarske pozicije su bile slabo branjene i njeni branitelji su odbijeni sa planine. Do ponoći, oštri sudari i borbe između leve austrougarske kolone 21. austrougarske divizije i Srba vodili su se u mraku.

Do jutra 16. avgusta Srbi su zauzeli venac Divača i oterali austrougare iz Borinog sela. Austrougarske trupe su imale dosta gubitaka i povukle su se u neredu. Rano izjutra 18. avgusta, Austrougari su pokrenuli još jedan napad, sa namerom da potisnu Šumadijsku diviziju I poziva sa šabačkog mostobrana i omoguće 5. armiji da krene u napad.

Izjutra 19. avgusta, Srbi su uništili austrougarske snage. Moravska divizija prvog poziva je oterala 9. pešadijsku diviziju sa njenog položaja i odbili njen kontranapad nanevši joj teške gubitke tako što su je oterali sa padina Cera. Do 20. avgusta, austrougarske snage su još uvek bežale ka Drini, a Srbi su nastavili da ih gone.

Posle trijumfa na planini Cer, Srbi su hteli da povrate teško utvrđeni grad Šabac. Žestoki okršaji su se desili 21. i 22. avgusta, tokom kojih su srpske snage uspele da se probiju do zapadne strane grada. Do 23. avgusta su opkolili grad i uveče doterali tešku artiljeriju. Sledećeg dana su ušli u grad . Do 4 sata popodne, srpske snage su stigle do obale Save, čime je prva austrougarska ofanziva završena.  General 2. srpske armije, Stepa Stepanović dobio je čin vojvode, za uspešno komandovanje u ovim borbama. Prostor između Cera i reke Jadar gde se bitka dogodila nije bio ništa drugo do masovna grobnica. Broj žrtava na obe strane govori o visokoj ceni koja je plaćena u Prvom svetskom ratu.  Austrougarske snage su počinile brojne odmazde u srpskim selima tokom bitke.

U Cerskoj bici je poginuo poručnik Vojislav Garašanin, sin Milutina Garašanina. Najmlađi poginuli borac bio je Stanislav Sondermajer.

Povodom obeležavanja 105. godišnjice od Cerske Bitke, u okviru spomen kompleksa “Cerska bitka” u Tekerišu, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da se srpska pobeda na Ceru morala dogoditi bez obzira na prednost neprijatelja u ljudstvu i opremi i da je uveren da će Srbi i Srbija biti na pravoj strani istorije i u dvadeset i prvom veku. Dodao je da je "nepravda koja se Srbima nanosila kroz istoriju zapravo vezivno tkivo za jedinstvo i istrajnost našeg naroda u borbi za pravdu".

Akademik Dušan Kovačević: “Bitka na Ceru nije bila klasična bitka”, vođena već hiljadu puta u istoriji ratovanja; bitka na Ceru je bila odbrana kuće, koja se sa Cera videla”.

D. Ostojić

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH