ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

18.12.2019 Prestanak vakcinacije protiv svinjske kuge

U Srbiji je od 15. decembra prestala vakcinacija životinja protiv klasične kuge svinja. U obrazloženju Uprave za veterinu navodi se da su stekli uslovi da se ova mera ukine uzimajući u obzir povoljnu epizootiološku situaciju i činjenicu da dugi niz godina nismo imali nijedan prijavljen i potvrđen slučaj bolesti u zemlji. Jedan od bitnih razloga je i dobijanje statusa zemlje slobodne od klasične kuge svinja koji bi omogućio neometan izvoz svinja i svinjskog mesa u Evropsku uniju i provoz kroz zemlje EU za izvoz u Rusku federaciju, odnosno carinski savez, što bi otvorilo niz mogućnosti za ekonomski  benefit i ulaganja i razvoj svinjarstva u Srbiji.

Za mačvanske poljoprivrednike prestanak vakcinacije protiv svinjske kuge je dobra vest. Sa tim se slažu i mladi stočari iz Badovinaca sa kojima smo razgovarali, jer je, kako kažu i vakcinacija sa sobom nosila rizik.

Početnik u svinjarstvu, Stanko Aleksić, smatra da će to otvoriti nova tržišta, a samim tim i podići otkupnu cenu svinja.

"Nama kao farmerima doneta mera može samo poboljšati uslove za uzgoj svinja, ako se bude dosledno primenjivala u okviru donetog aspekta, a ne kao što je do sada bilo slučajeva, da bude manipulacija sa našim proizvodima",  rekao je Srđan Janković, mladi poljoprivrednik iz Badovinaca.

Iako, prema najavama iz ministarstva, izvoz mesa od tih životinja neće krenuti dok ne budu saopšteni rezultati ispitivanja stanja afričke kuge,  pojedini poljoprivrednci smatraju da i kad se steknu svi uslovi, neće moći da konkurišu proizvođačima u Evropi.

Svi su saglasni da je vakcinaciju trebalo ukinuti i ranije, jer na ovom području, poznatom po svinjarstvu, nije se pojavljivala ova bolest svinja.

"Da je bilo kuge morala bi se pokazati ovde u Badovincima, jer u našem selu, a i Mačvi, na malom prostoru uzgaja se veliki broj svinja. Niti sam čuo, niti pamtim, ovde kod nas, ni jedan slučaj kuge godinama", rekao je Tomislav Petrušić.

Srbija je jedna od retkih zemalja koja je primenjivala vakcinaciju svinja. Svinjska kuga poslednji je put zabeležena u našoj zemljiu novembru 2010. u selu Velikim Radincima u opštini Sremska Mitrovica, a pre toga 2007.Od 1994. do 2001. u Srbiju je u proseku registrovano 125 žarišta svinjske kuge, a godišnje je vakcinisano 6,7 miliona svinja što je 64,6 odsto dostupnih grla.

 

GRAĐANI REPORTERI

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

12.03.2020 ВЕЛИКИ УСПЕХ ДЕЦЕ БЕЛОТИЋА

У оквиру пројекта Министарства просвете и спорта “Покренимо нашу децу” и Aqua Vivе, на конкурсу на ком је учествовао велики ...

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH