ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

15.04.2020 Badovinčani žele što pre do svoje zemlje sa druge strane Drine

Zbog zatvaranja granice velike su muke poljoprivrednika iz Badovinaca. "Zarobljeno" im je više od pet hiljada hektara zemlje.

Potpuno zatvaranje granice na Drini stvorilo je velike probleme poljoprivrednicima iz Badovinaca koji njive imaju na levoj obali reke.

Primer Siniše Slavkovića rečito govori kakav je trenutni položaj više od tri stotine poljoprivrednih domaćinstava u Badovincima.

-Na levoj obali Drine imam deset hektara, a na ovoj samo dva. Tamo mi je sva spremljena hrana za ovce koje su ovde u selu. U nezavidnoj sam situaciji kao i svi ostali koji većinom imaju zemlju na drugoj strani Drine. Očekujem što bržu pomoć države,  jer u poljoprivredi ne može mnogo da se čeka- kaže Siniša.

Nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kao odgovor na molbe opštine Bogatić i MZ Badovinci zatražilo da mu se dostavi spisak vlasnika njiva na levoj obali Drine radi dobijanja dozvola za prelazak preko graničnog prelaza na Pavlovića mostu. Spisak je odmah napravljen i prosleđen državnim organima.

-Ovaj zahtev smo već ispunili,- potvrdio nam je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić, i objasnio dalje korake koji se očekuju - Na državnim organima Srbije i BiH je da ispregovaraju kako što pre da dodjemo do rešenja za ovaj problem i da naši proizvođači mogu da dođu do svojih poseda. Naime, na levoj obali Drine, nalazi oko pet hiljada hektara zemljišta u vlasništvu gradjana Srbije, iz Badovinaca, a od toga oko tri i po hiljade hektara je obradivo zemljište.

Dok čekaju obećane specijalne dozvole za prelazak preko granice, rukovodstvo MZ Badovinci je spremno da u svemu pomogne da taj prelazak i rad na njivama bude bezbedan.

- Nudimo dezinfekciju vozila poljoprivrednika na ovoj strani mosta i pri ulasku i pri povratku poljoprivrednika,- kaže predsednik MZ, Aleksandar Ilijašević, i dodaje:- Pomoći ćemo i da se pri kretanju ne stvaraju gužve na mostu.

Ozbiljnost situacije nalaže da se što pre reši ovaj,  za poljoprivrednike iz Badovinaca, životno važan problem, jer radovi u poljoprivredi ne mogu dugo da se odlažu. Radovi na njivama i hrana za stoku koja je na drugoj strani reke Drine ne mogu čekati ukidanje vanrednog stanja.

 

 

D.P.

 
 

GRAĐANI REPORTERI

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

13.04.2020 Zdrav čovek je slobodan čovek

Piše: Psiholog Olivera Petrović Ušli smo u novu radnu nedelju iz vikenda koji smo proveli u krugu svog porodičnog okruženja. Dok ...

14.03.2020 Корона вирус Вера и Поверење - Пише вероучитељ Данијел Стокановић

Последњих неколико дана налазимо се у периоду искушења насталим корона вирусом. Велика паника проузрокована страхом за лично здравље и живот ...

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH