ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Lokalna samouprava

20.09.2021 Protest advokata: Ne idemo odavde dok VKS ne povuče stav o bankama

Predstavnici Udruženja Efektiva i advokati organizovali su danas protest ispred Vrhovnog kasacionog suda (VKS), gde su izrazili nezadovoljstvo povodom promene stava tog suda o troškovima obrade kredita u sporovima između banaka i građana.

Naime, iz dopune pravnog stava koji je doneo Vrhovni kasacioni sud proizilazi da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenog zajma kod NKOSK, a reč je o novousvojenoj dopuni prethodnog pravnog stava koji je ovaj sud doneo još 2018. godine, a prema kojoj su se sudovi do sada upravljali.

Protest pod nazivom „Ni korak nazad“ počeo je u 12 časova u Nemanjinoj ulici, a u pozivu objavljenom na društvenim mrežama navodi se da skup organizuju „advokati i građani“.

Predstavnici Efektive objavili su na društvenim mrežama da su ušli u Vrhovni sud uprkos nasilnoj reakciji obezbeđenja Suda.

“ Tražimo prijem i povlačenje skandaloznih stavova! Do pobede! Nema odustajanja!”, poručuju.

Advokat Emilija Petrović izjavila je da će advokati „potpuno obustaviti rad“, dok se ne povuče dopuna pravnog stava iz 2018. godine.

Donošenjem dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) – a zapravo potpuno novog stava u odnosu na onaj iz maja 2018, građani gube mogućnost da ostvaruju svoja prava.

Do sada su građani podnosili tužbe redovnim sudovima za nezakonito naplaćene troškove obrade kredita i raznih naknada koje su banke kalkulisale kroz svoje ugovore. Sada su banke, evo već treći put ove godine, uspele da preko VKS, izlobiraju da se sudske presude donose u njihovu korist.

“Mi tražimo da VKS povuče sporni stav i ne idemo odavde dok se to ne dogodi”, poručila je Emilija Petrović iz Advokatske komore Srbije.

Zahtev advokata na protestu koji je počeo u podne u Nemanjinoj ulici u Beogradu je da VKS povuče ovaj stav pošto, kako kaže, nije bilo osnova da posle tri godine ujednačene sudske prakse VKS donosi potnuno novi stav, i na ovaj način vrši neujednačavanje već ujednačeno sudske prakse.

Govoreći o dopuni pravnog stava koji je u četvrtak doneo Vrhovni kasacioni sud, ona ističe da nije reč samo o dopuni, već o potpunoj promeni suštine stava donetog u maju 2018. godine.

VKS je, kako smatra, doneo ovu odluku pod pristiskom.

Ona je podsetila na prethodne pokušaje da se „reši“ problem narastajućeg broja tužbi građana protiv banaka – preko nacrta Zakona o parničnom postupku, pa preko autentičnog tumačenja tri zakona.

„Probali su, ali nisu uspeli. Sada to pokušavaju preko pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda. A praksa Evropskog suda pravde je da banke nemaju pravo da naplaćuju u kreditima bilo šta osim kamate. Srbija je u pristupu EU i naši sudovi su u obavezi da se pridržavaju njihovih odluka. Očekujemo da postoji još neko od sudija koje sude po pravu, po pravdi, po svom slobodnom sudijskom uverenju na koje ne može niko da izvrši uticaj. Ne idemo danas odavde dok se ovaj stav VKS ne povuče“, poručila je advokat Petrović.

Građansko odeljenje VKS u petak je objavilo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita, čime se po oceni Advokatske komore Srbije „direktno narušava pravna sigurnost građana i menja dosadašnja sudska praksa“.

Iz AKS su upozorili da doneti pravni stavovi predstavljaju „poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Srbije uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana“.

Prethodno je danas Udruženje banaka Srbije objavilo da od stava Vrhovnog kasacionog suda, povodom opravdanosti naplate bankarskih naknada i osiguranja stambenih kredita, očekuje da stavi tačku na jedan period koji je, kako je ocenjeno, bio iscrpljujući i za banke, i za klijente.

 

 

https://www.bizlife.rs/protest-advokata-ne-idemo-odavde-dok-vks-ne-povuce-stav-o-bankama/

 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH